Megvan az alku a Heinekennel, vége a Fidesz röhejes háborújának

Megállapodott a Heineken Romania az Igazi Csíki Sör Manufaktúrával a névhasználat jogról – írja az Index.

Az alku azt jelenti, hogy a két fél minden pert visszavon, amelyet a másik ellen indított, vagyis véget érhet az a nevetséges háború, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével az Orbán-kormány indított a holland vállalat ellen. Lázár a múlt héten még úgy nyilatkozott, a megállapodás egy hónapon belül létrejöhet. Ehhez képest már hétfőn bejelentést tettek róla.

Az Orbán-kormány azután indított hadjáratot a Heineken ellen, hogy a holland vállalat romániai leányvállalata pert nyert az Igazi Csíki Sörrel szemben. A Heineken egyik helyi söre a Ciuc művésznéven fut, amikor pedig 2014-ben a piacon feltűnt az Igazi Csíki Sör, a holland vállalat szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával pert indított a manufaktúra ellen, azt állítva, hogy a kézműves sört össze lehet téveszteni egy saját márkával.

Bár az Igazi Csíki Sör sokáig nyerésre állt, januárban a román bíróság a Heinekennek adott igazat az ügyben.

Ezen feldühödve az Orbán-kormány elképesztő ámokfutásba kezdett. A magyar érdekre hivatkozva elkezdték fenyegetni a Heinekent, a Fidesz pedig benyújtott egy több sebből vérző törvényjavaslatot is, hogy mivel a vörös csillag önkényuralmi jelkép, a holland vállalat tüntesse el a hasonnevű márkájának a címkéjéről.

Bár a törvényjavaslat gyakorlatilag a világ összes létező törvényszéke előtt elbukott volna – ellentétben áll a magyar Alkotmánybíróság korábbi döntésével és a nemzetközi versenyjogi szerződésekbe is ütközik, afelett pedig, hogy vörös csillag van a Milky Way-en és a San Pellegrinón is, a Fidesz nagyvonalúan szemet hunyt volna – felháborodásában Lázár még az Igazi Csíki Sörhöz is ellátogatott egy kortyra, pedig ő a saját bevallása szerint soha nem iszik sört.

Hogy a Fideszt mennyire a pitiáner, érthetetlen bosszú vezette, azt ékesszólóan példázza, hogy a törvényjavaslatot benyújtó fideszes politikusnak, Vas Imrének fogalma sem volt a romániai vitáról. És valljuk be, hülyén nézett volna ki, hogy az Orbán-kormány nekimegy annak a multinacionális nagyvállalatnak, amellyel stratégiai szerződést is kötött, és amely vezérigazgatója előtt Szijjártó Péter három éve még földig hajolva méltatta a cég érdemeit.

A kérdés csak az, hogy a Fidesz a Heineken és az Igazi Csíki Sör megállapodása után is ragaszkodik-e a törvényjavaslatához. Mi ezek után nem mernénk százszázalékos biztonsággal kijelenteni, hogy ejteni fogják.

Valódi Hírek