Kész a törvénymódosító: Bűncselekmény gyanúja nélkül is lehallgathatják az embereket

Már a bűncselekmény elkövetésének legkisebb gyanújára sem lesz szükség ahhoz, hogy valakit lehallgassanak, hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját – írja a Magyar Nemzet.

A tárca a készülő új, büntetőeljárásról szóló törvény miatt akarja újraszabályozni a titkos információgyűjtés szabályait.

A lap által megkérdezett ügyvéd szerint az előterjesztés szövegéből az is következhet, hogy ha valaki vásárol egy autót, másnap titkos nyomozás indul ellene, hogy vajon törvényes forrásból származik-e az ára, vagy sem.

Ezentúl tehát minden nyomozásra jogosult hatóság, azaz a rendőrség, a NAV és az ügyészség is folytathat előkészítő eljárást minden olyan esetben, amelyben semmi gyanús nincs.

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció reagált elsőként: a DK álláspontja szerint a rendszerváltozás, a szabadság és a szolidaritás elárulása az a törvényjavaslat, amelynek alapján bűncselekmény gyanúja nélkül is bárkit meg lehetne figyelni.

Vadai Ágnes úgy fogalmazott:

“Orbán Viktornak rendesen tele van a nadrágja, ha tízmillió magyart akar éjjel-nappal megfigyeltetni”.

Az embereket csak ideig óráig lehet megfélemlíteni, de legkésőbb 2018-ban “vissza fogjuk venni az országunkat a Fidesztől”, akkor pedig azokat az állami vezetőket is felelősségre kell vonni, akik aktákat akarnak vezetni a magyaroktól – tette hozzá figyelmeztetésképpen Vadai Ágnes.

Rákosi Mátyás, Kádár János, Orbán Viktor, így teljes azoknak a névsora, akik hatalmuk megtartásának érdekében a saját népüket megfigyeltették és megfigyeltetik – közölte a politikus.

Valódi Hírek