Drasztikusan csökken a budapesti olimpia támogatóinak aránya

Egyre kevésbé akarnak olimpiát nemcsak a budapestiek, hanem az ország más területein élők is – derül ki a Závecz Research legújabb felmérése szerint, amelyet az Index számára készítettek.

A felmérés szerint, összehasonlítva az augusztusi és szeptemberi eredményekkel, az olimpiarendezés híveinek száma jelentősen csökkent, az ellenzőké pedig jelentősen nőtt. Csak a Fidesz szimpatizánsai, illetve a legfeljebb nyolc általánost elvégzők körében nagyobb az olimpia népszerűsége, mint elutasítottsága – írja a lap.

Így néznek ki a 2004-es athéni olimpia romjai manapság

A budapestiek körében mindhárom adatfelvétel során (augusztus, szeptember, január) többen voltak az olimpia ellenzői, mint a támogatói. A mostani adatok mutatják az eddigi legnagyobb különbséget: két és félszer többen vannak a fővárosi olimpiaellenes polgárok, mint a támogatók.

Érdekesség, hogy a Jobbik szimpatizánsai pár hónap alatt teljesen szembefordultak a budapesti olimpiával. Míg szeptemberben csak a fideszesek akarták náluk jobban a rendezést, addig januárra az igenek és nemek aránya szó szerint megfordult, a támogatóké 47,1 százalékról 19 százalékra csökkent, miközben az ellenzőké 22,1 százalékról 45,2 százalékra nőtt.

Kördiagramban így néz ki a budapestiek hozzáállása:

grafika: Index.hu

A legmagasabb iskolai végzettség szerinti csoportosításból az derült ki, hogy a legfeljebb nyolc általánost végzők még valamivel jobban szeretnének olimpiát (30,1 százalék), mint nem (26,9 százalék). De az olló náluk is zárult (szeptemberben 36,8 százalélk igen, 16, százalék nem), míg az összes többi csoport tekintetében megfordultak az arányok, a „nem” javára.

 

Valódi Hírek