Utópia, sci-fi: a románok már negyedik este tüntetnek a korrupció ellen

Bukarestben 90 ezren, Kolozsváron 30, Temesváron 25, Nagyszebenben 17 ezren tüntetnek a korrupció ellen negyedik napja – írja az Index helyi lapok beszámolói alapján.

A demonstrálók negyedik napja képtelen elfogadni azt a még magyarországi mércével mérve is elképesztően pofátlan kormányrendeletet, miszerint mostantól csak a 14 millió forintnak megfelelő lejnél nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésekért indítható bűnvádi eljárás.

PIATA VICTORIEI E VIE!

PIATA VICTORIEI E VIE! #tineriada – 3 FEB 2017

Közzétette: TANANANA – 2017. február 3.

Becslések szerint országszerte közel 200 ezren vonultak már utcára. A Transindex szerint egyesek virágot osztanak a csendőröknek, mások PDS-tagok rabruhába öltöztetett bábjaival tüntetnek, holnap pedig „Neveléssel a demokráciáért – gyermekek menete” címmel hirdettek újabb tüntetést, ahová családokat várnak, válaszul az eheti demonstrációkat megzavaró futballhuligánoknak.

Fotó: Adevarul/David Muntean

Kolozsváron kisgyerekes anyák „nappali műszakban” külön tüntettek, akik az esti demonstrációkon nem tudtak részt venni.

Live Timișoara

Közzétette: Both Stefan – 2017. február 3.

A szociáldemokrata (PSD) kormány egyébként a románok tiltakozása ellenére sem vonja vissza a botrányos rendeletet, sőt, inkább elővették az Orbán-receptet, és azt kezdték el kommunikálni, hogy külföldről irányítják a tüntetőket, „manipulációs szándékú, félretájékoztató kampány” zajlik, emiatt vonultak százezrek az utcákon.

Valódi Hírek