Százezrek tüntetnek Romániában a korrupt politikusok ellen

Váratlanul nagy tiltakozáshullámot váltott ki Romániában a kormány legújabb húzása, vagyis hogy módosították a büntető törvénykönyvet és enyhítették a hivatali visszaélésre – magyarul: korrupcióra – vonatkozó cikkelyt, ami alapján eddig politikusok tucatjait állították bíróság elé.

Az új rendelet értelmében ezentúl csak a 200 ezer lejnél (14 millió forintnál) nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésért indítható bűnvádi eljárás.

fotó: Twitter

A rendelet tegnap éjjeli kihirdetése után szinte azonnal tízezres tüntetések voltak. Bukarestben nagyjából 150 ezresre becslik a tiltakozó tömeget, de Temesváron, Kolozsváron és Nagyszebenben is több tízezren vannak az utcán. Romániai megfigyelők szerint az utóbbi huszonöt évben nem volt ekkora tömegtüntetés az országban.

A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel módosította a büntető törvénykönyvet és perrendtartást, és enyhítette a hivatali visszaélésre vonatkozó cikkelyt.

A kabinet egyelőre nem adta jelét annak, hogy meghátrálna, ezért a közösségi oldalakon mozgósított tüntetők arra készülnek, hogy a következő tíz napban minden nap utcára mennek, amíg a kormány vissza nem vonja a rendeletet.

Valódi Hírek