Otthon maradt a tantestület a Munka törvénykönyvére hivatkozva — Mindenki fegyelmit kapott

Az órákat online megtartották, mégis megbüntették őket.

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül egyetlen kivétellel senki nem ment ma be az intézménybe tanítani – értesült a Népszava.

A tantestület a a Munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozott, amikor a jelenléti oktatást megtagadta. Ebben az áll, hogy

a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését,

ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

Az utasítást a munkavállaló a törvénykönyv szerint akkor is megtagadhatja, ha az a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét veszélyezteti.

A kormány azon döntése ellen, hogy az iskolákat a nem megfelelő átoltottság ellenére április 19-én megnyitják, rengeteg szakmai és szülői szervezet tiltakozott. Hétfőn a Pedagógusok Szakszervezete követelte a kormánytól, hogy ha már mindenképpen ki kellett nyitni az intézményeket, legalább a munkavégzés biztonságos feltételeit biztosítsák.

A répcelaki iskola egyik tanárnője a lapnak elmondta: a jelenléti munkavégzést megtagadó nyilatkozatot a 31 fős testületből 29-en írták alá először, majd amikor kiderült, hogy a nyitás csak az alsó tagozatra vonatkozik, ez 16-ra változott, viszont a felsős tanárok továbbra is támogatják döntésükben az alsó tagozat pedagógusait.

A gyerekek többsége nem is jelent meg az iskolában hétfőn.

Az igazgató azonban behívatta az érintetteket, és mindenkinek egyenként fegyelmit adott.

„Nem tudjuk, miért kapunk fegyelmit, hiszen nem a munkát tagadtuk meg, az óráinkat online megtartottuk”

– nyilatkozta a Népszava forrása.

(kiemelt kép: 24.hu)

 

Valódi Hírek