Szezonális ellenőrzés volt országosan az élelmiszerboltokban a Nébih munkatársai által.
Razziát tartott a Nébih az ország több élelmiszerüzletében. A legtöbb probléma higiéniai hiányosságokkal, lejárt termékekkel és allergén tájékoztatással kapcsolatosak voltak. Ezek többségét egyébként már javították, és súlyos szabálytalanságot nem találtak.
A Nébih 2024-es téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzése december 9-én indult és az év végéig tart, célja az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme az ünnepi időszakban.
A vizsgálatok során országosan 779 ellenőrzést hajtottak végre, amelyben élelmiszer-előállító helyeket (135), forgalmazási pontokat (542), vendéglátóhelyeket (77) és kitelepült jövedéki engedélyes árusítókat (25) vizsgáltak.
Az ellenőrzések kiemelten érintették az ünnepi időszak kedvelt termékeit, mint a hús- és halkészítmények, édességek, élőhalak, forralt borok, szezonális zöldségek és gyümölcsök, valamint a vendéglátóhelyek kínálata.
A feltárt hiányosságok között leggyakrabban higiéniai problémák (35 eset), a dolgozók egészségügyi alkalmasságának hiánya (26 eset) és jelölési hibák (149 élelmiszertétel) szerepeltek. Utóbbi főként külföldi édességeknél volt jellemző.
4 millió forint értékben szabtak ki bírságot a Nébih munkatársai az ellenőrzés során
Súlyos jogszabálysértést nem találtak, de
kisebb szabálytalanságok miatt 1 üzletben korlátozni kellett a tevékenységet.
Emellett 3 figyelmeztetést adtak ki, 59 esetben pedig bírságot szabtak ki, összesen 4 millió forint értékben.
Példaként említhető, hogy egyes vendéglátóhelyeken lejárt fűszereket használtak, vagy nem biztosították a kézfertőtlenítés feltételeit. A problémákat általában a helyszínen vagy rövid időn belül orvosolták.
Az élőhalat árusító helyek ellenőrzése során összesen 43 helyszínt vizsgáltak. Ezek mindegyikében megfelelő állattartási körülményeket találtak, nem volt túlzsúfoltság, a vízminőség és a levegőztetés megfelelt az előírásoknak, és az értékesítés előtti kábítás is megtörtént.
A vásári forraltbor-árusítók közül 25-ből 4 helyen hiányzott a receptúrát tartalmazó gyártmánylap, illetve 5 esetben az alapanyag származását igazoló dokumentum.
Év végéig ellenőriznek
A laboratóriumi vizsgálatok során több terméknél kisebb jelölési hibákat azonosítottak, de
súlyos biztonsági vagy minőségi problémát nem találtak.
Az ellenőrzés célja, hogy az ünnepi időszakban kizárólag biztonságos, jó minőségű élelmiszer kerüljön a családok asztalára.
Az ellenőrzés-sorozat egészen december végéig tart, és továbbra is kiemelten figyel az élelmiszer-előállítás, -forgalmazás és vendéglátás biztonságára.
Kapcsolódó cikkünk:
Figyelmeztették a vásárlókat: Népszerű karácsonyi terméket hívott vissza a Nébih (+fotó)