Hibiszkusz: egy igazi gyógyhatású virág

Számtalan lakásban találkozhatunk hibiszkusszal, közkedvelt dísznövénye minden otthonnak. Virága szemet gyönyörködtető, ezért ha meglátjuk a virágboltban, lehetetlen neki ellenállni. De nem is kell!

A népi gyógyászatban is ismert növényről van szó, ami sok pozitív tulajdonsága mellett az immunrendszert is erősíti. Erre pedig nagy szükség van akkor, amikor a hírek mással sincsenek tele, mint a járványok terjedésével és a komolyabb meghűlések, megfertőződések veszélyeivel.

Már a hibiszkusz virágából készült teával is rengeteget tehetünk az egészségünk érdekében, de ha még mézzel is kombináljuk, egy igazán ütős “koktélt” kapunk. Ilyen hibiszkuszos méz a természetízei.hu vitamézes gyógynövényes mézei között is elérhető.

Olyan további termékek találhatók itt, mint a goji bogyós, levendulás, propoliszos vagy bodzás típusok, mindegyik más és más gyógyászati célra szánva. De maradjunk a hibiszkusznál, és tanulmányozzuk kicsit jobban!

Mi mindenben segít a hibiszkusz?

A hibiszkusz virágában számtalan bioaktív hatóanyag található. Többek között szerves savak, flavonoidok, antocianinok, melyek mind erős antioxidáns komponensek. Vagyis az immunrendszer támogatásában vitathatatlan a szerepük. Emellett segítenek a megfelelő vérnyomás és koleszterinszint fenntartásában, illetve a májműködésre is pozitív hatással vannak.

Mi történik, ha a méz és a hibiszkusz egyesül?

A már említett természetízei.hu vitamézesnél találhatunk olyan mézet is, amelyik hibiszkusszal van elegyítve. Ezzel egy különleges ízvilág jön létre, amely az immunerősítésben is kiemelten fontos lehet. Egy termelői mézről van szó, ez pedig garantálja a természetes, adalékmentes összetételt.

Mire jó a hibiszkuszos méz?

Mivel a hibiszkusz virágának magas a C-vitamin tartalma, a rendszeres fogyasztásával meg tudjuk előzni a felső légúti megbetegedések kialakulását, csökkenthetjük a tüdő és a hörgők gyulladását.

Annak, aki légzőszervi gondokkal küzd, a hibiszkuszos méz igazi gyógyír lehet. Gyulladáscsökkentő hatása révén megnyugtatja a légzőszerveket, enyhíti a köhögést és az asztmás panaszokat.

Mivel akácmézbe lett belekeverve itt a hibiszkusz, a kettő együtt tökéletes fertőtlenítő, méregtelenítő és köhögéscsillapító is.

Hogyan fogyasszuk?

Mivel igazán különleges gasztronómiai élményt nyújt, a hibiszkuszos mézet akár magában is fogyaszthatjuk. Napi 1-2 teáskanál elegendő lehet. Ha így túl töménynek érezzük, tegyük meleg vízbe vagy teába, és keverjük el benne! Csodát tesz majd, ebben biztosak lehetünk.

Amire figyelni kell

Mint minden méz és mézes készítmény, a hibiszkuszos méz is allergizálhat. Ezért mielőtt beépítenénk a mindennapi étrendbe, konzultáljunk szakemberrel a rendszeres fogyasztásáról!