Új szabályok jönnek a vendéglátásban, fix lesz a szervizdíj összege.
Megjelent a Magyar Közlönyben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendelete a felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól. A 2025-től életbelépő új rendelet szerint a felszolgálási díj az éttermekben és vendéglátóhelyeken dolgozók számára járó, közvetlen juttatás, amely
nem tévesztendő össze a borravalóval.
Mi az a szervizdíj?
A szervizdíj egy olyan összeg, amelyet a vendéglátóhelyek számolnak fel a felszolgáló személyzet közreműködéséért. E körbe tartozik mindenki, aki közvetlenül részt vesz a vendégek kiszolgálásában, mint például a pincérek és más alkalmazottak.
Az új szabályok szerint a díj nem mehet közvetlenül egyetlen dolgozóhoz, hanem
az egész személyzet között kell szétosztani.
A rendelet egyébként nem szervizdíjnak nevezi ezt, hanem felszolgálási díjnak.
Mennyi lesz a szervizdíj összege?
A szervizdíj vagy felszolgálási díj összege:
A vendéglátó üzlet által alkalmazott felszolgálási díj mértéke legfeljebb a vendég által elfogyasztott termékek általános forgalmi adót tartalmazó árának
15 százaléka
lehet majd.
Van azonban egy kivétel. Ha egy másik adóalany, vagy nem adóalany jogi személy (tehát egy cég vagy egy szervezet) a kiszolgált vendég, a díj lehet
20 százalék
is.
A fogyasztó részére adott számlán, nyugtán a felszolgálási díjat elkülönítetten kell feltüntetni.
Hogyan osztják szét?
A szervizdíjat havonta fizetik ki a dolgozóknak. Az összegből levonják az adókat és járulékokat, majd az így fennmaradó részt osztják el, ennél kevesebb nem lehet az összeg.
Az arányok meghatározása az üzemeltető és a dolgozók vagy érdekképviseleti szervezet közötti megállapodás alapján történik. Ha a munkahelyen munkavállalói érdekképviseleti szervezet nem működik, a felszolgálási díj felosztásának szabályairól, arányáról az üzemeltetőnek a közreműködőkkel kell írásban megállapodni.