Elszabadult a pokol: Reagált Irán az izraeli légicsapás után (+videó)

Megtorló csapást helyeztek kilátásba.

Újabb halálos áldozatokat követelt Izrael támadása

Megírtuk, hogy szombaton Izrael rakétákkal mért csapást Iránra, válaszul a perzsa ország október elsejei támadására. Az izraeli akció halálos áldozatokat is követelt, a rakétatámadásban két iráni katona vesztette életét.

Az újabb információk szerint

négyre nőtt azoknak az iráni katonáknak a száma, akik meghaltak az izraeli támadásban

– közölte Telegram-csatornáján az iráni hadsereg.

A meghalt iráni katonák – Mohamad Mehdi Sarokifar, Hamzeh Dzsahandideh, Szaddzsad Manszúri, Mehdi Nagavi – mindegyike az iráni reguláris hadseregben (AJA) és az Iráni Forradalmi Gárdában szolgált.

Csapást mértek az iráni védelmi minisztérium központjára

A BBC közlése szerint az izraeliek csapást mértek az iráni védelmi minisztérium egyik központjára is, amely a Teheránba vezető egyik főút közelében található. A The New York Times arról írt, hogy az Iráni Forradalmi Gárda parcsini támaszpontját is találat érte, amely 30 kilométerre van a fővárostól.

Az Egyesült Államok kérése miatt az izraeli hadsereg (IDF) nem intézett támadást az iráni energia-hálózat vagy a nukleáris létesítmények ellen. Emiatt Jair Lapid, az ellenzéki Jes Atid vezetője kritizálta az izraeli kormányt és Benjámín Netanjáhú miniszterelnököt. Szerinte keményebben kellett volna fellépni Iránnal szemben. Mint mondta, például úgy, hogy Izrael csapást mér a stratégiai célpontokra is.

Az izraeli sajtó beszámolói szerint a Netanjahu-kormány meglehetősen „előzékeny” volt, ugyanis nemcsak az Egyesült Államokat, de Iránt is előre tájékoztatta, hogy az ország vadászgépei mikor fognak támadni – írta hírfolyamában a The Times of Israel. A portál információit ugyanakkor az izraeli miniszterelnök hivatala később cáfolta.

Irán megtorló csapásra figyelmeztette Izraelt

Irán két-három órával az izraeli légicsapások után megnyitotta légterét a polgári forgalom előtt, a repülőterek újraindították a járatokat. Ezzel a teheráni rezsim egyfelől csökkenteni próbálta az izraeli támadás jelentőségét, másrészt megtorlást helyezett kilátásba, hangsúlyozva önvédelmi jogát.

Mindkét felet önmérsékletre szólították fel

Izrael ugyanígy az önvédelemre hivatkozva indította támadását szombat hajnalban, válaszul az októberi iráni rakétatámadásra, azonban a nemzetközi közösség sürgette, hogy mindkét ország tanúsítson önmérsékletet. Joe Biden amerikai elnök elismerte, hogy Izrael kizárólag katonai célpontokat támadott, egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezzel véget ér az eszkaláció, míg Keir Starmer brit miniszterelnök mindkét felet felszólította az önmérsékletre.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta Izrael jogát az önvédelemhez, ugyanakkor figyelmeztette Iránt a katonai válaszlépések elkerülésére. Törökország elítélte az izraeli légicsapást, és közleményében a térségbeli biztonság és béke megteremtésére szólította fel a közel-keleti országokat az „észszerű és megfontolt” magatartásra. Szaúd-Arábia szintén elítélte az izraeli akciót, és mindkét féltől mérsékletet kért.

A The Times of Israel szerint az izraeli támadás több szempontból is szokatlan volt. Rendkívülinek számított a távolság miatt, mivel az izraeli gépeknek 1600 kilométert kellett megtenniük Iránig, de az is rendhagyó volt, hogy az izraeli kormány nyíltan felvállalta a hadműveletet.

(bbc.com / népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek