Az USA figyelmeztette Oroszországot Vlagyimir Putyin újabb eszelős húzása után

Észak-koreai katonák harcolnak az oroszokkal: az Egyesült Államok bizonyítékot talált.

Az ukrajnai háborúban kerülhetnek bevetésre az észak-koreai katonák

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin azt mondta, hogy „bizonyítékok vannak arra, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság csapatai Oroszországban vannak”.

Az USA legitim célpontoknak tekinti az észak-koreai katonákat is, ha Ukrajnában harcolnak. A védelmi miniszter azonban úgy nyilatkozott, hogy előbb ki kell deríteni, hogy pontosan mit csinálnak az észak-koreaiak Oroszországban.

Dél-Korea is arról számolt be, hogy meglátásuk szerint Észak-Korea már háromezer katonát küldött az orosz hadseregnek. Ők a dél-koreai nemzeti hírszerző ügynökség értesüléseit idézve Szöulban azt mondták, hogy Phenjan összesen mintegy 10 000 katonát ígért az oroszoknak, akiknek bevetése decemberre várható.

Kijev is ezt állította, Vologyimir Zelenszkij már kedden arra kérte a szövetséges államokat, hogy reagáljanak az észak-koreaiak jelenlétére a fronton. Loyd Austin arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben igaza van az ukránoknak és az észak-koreai katonák valóban az oroszokkal együtt harcolnak, az „nagyon súlyos”.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerdán még finomabban fogalmazott, ő azt mondta, hogy az Egyesült Államok úgy véli, legalább 3000 észak-koreai katona vesz részt kiképzésen három kelet-oroszországi katonai bázison.

A Kreml korábban „álhír”-nek minősítette Szöulnak az észak-koreai csapatok bevetésével kapcsolatos állításait, egy észak-koreai ENSZ-képviselő New Yorkban pedig „alaptalan pletykák”-nak nevezte az állítást egy hétfői találkozón.

(reuters.com nyomán)

Valódi Hírek