Karácsony kőkemény üzenetet küldött Orbán Balázsnak október 23-án (+videó)

Drámai üzenetet küldött 1956. október 23-a emlékére Karácsony Gergely.

Fontos üzenetet küldött a magyaroknak Karácsony Gergely október 23-án

Karácsony Gergely főpolgármester a nemzeti ünnep alkalmából közzétett, október 23-ai videóüzenetében arról számolt be, hogy Strasbourgban vesz részt az európai főpolgármesterek csúcstalálkozóján. Ugyanakkor – hangsúlyozta – az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünkön, különösen az idei október 23-án kötelességének érzi, hogy megszólaljon.

Mint mondta, nemcsak főpolgármesterként és köztársaságpárti politikusként szólal meg, de a nemzeti mártírokat és hősöket tisztelő, a szülei és nagyszülei hitéhez, örökségéhez ragaszkodó budapesti polgárként is.

1956-tal kapcsolatos viszonyát Faludy György 1956, te csillag című költeményéből származó idézettel érzékeltette, amelyben az író úgy fogalmazott:

„(…) ezerkilencszázötvenhat, nem emlék, nem múlt vagy nékem, nem történelem, de húsom-vérem, lényem egy darabja, szívem, gerincem (…)”

Karácsony Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy

„ne hagyjuk, hogy ezt a szívet, a mi szívünket kitépjék!”.

A hatalom, amely mindig csak magára gondol, amelynek mindig előrébb való az érdek, mint az érték, amely összekeveri az agresszort az áldozattal, olyannyira beleszédült a pávatáncba, hogy 1956 történelmi tapasztalatából is képes volt azt vetíteni a mára, hogy

az agresszor előtt meghunyászkodni kellene a magyarnak

– fogalmazott Karácsony.

Ez az ország nem ilyen

Ne hagyjuk meghazudtolni azt, ami a legigazibb, megszentségteleníteni azt, ami a legmagasztosabb, és

meggyalázni azokat, akik példát mutattak halált megvető emberségből!

– hívta fel a figyelmet, közölve: ellenállni 68 év múltán most ennek muszáj!

Karácsony Gergely szerint megbocsáthatatlan a minden értéket zárójelbe tevő, mindent a maga hatalmi érdeke felől néző nihilista politika, amit kikotyogtak Orbán Viktorék.

„Én sokakkal együtt hiszem, hogy ez az ország, benne ez a város, nem ilyen”

– mondta, hozzátéve: ez az ország, benne Budapest nem hátrál meg, nem hunyászkodik meg, nem hódol be. Mert 1956-ban – folytatta – önmaga fölé nőtt a szabadságért vívott harcban.

Elmondta, október 23-án már kétszer is megmutatkozott a jobbik énünk, a legszebbik képességünk: 1956-ban és 1989-ben is. Hozzátette, az, hogy ezer és egy különbözőségünk, a származásunk, a neveltetésünk, a hitünk, a világnézetünk ellenére

összeköt bennünket valami sokkal erősebb: a haza és a szabadság szeretete.

Videó:

(Karácsony Gergely/Youtube)

Valódi Hírek