Nem vár tovább a DK: Vadai Ágnes az Alkotmánybírósághoz fordul a magyar katonák ügyében

Vadai Ágnes az Alkotmánybíróság válaszát várja a jogsértések miatt.

Koncertekre és óriásplakátokra van pénz és akarat, de a katonák jogait garantáló passzust egy tollvonással elvette a kormány – hangsúlyozta a DK politikusa keddi sajtótájékoztatóján.

Óriási kampányt folytat a kormány, hogy a fiatalokat arra ösztönözzék, lépjenek be a Magyar Honvédség kötelékébe. De arról mélyen hallgatnak, hogy jogaikat egy tollvonással elvette tőlük – hívta fel a figyelmet Vadai Ágnes.

Ezért a DK politikusa a következő napokban aláírásgyűjtést kezdeményez az ellenzéki képviselők között, hogy

Alkotmánybíróság elé kerüljön a katonák jogainak és kötelességeinek szabályozása.

Kiszolgáltatják azokat, akik a hazát védik

Felhívta a figyelmet, az Alkotmánybíróságnak kell döntenie, elfogadható-e az, hogy kormányrendelet és

nem 2/3-os törvény szabályozza

a katonák jogait és kötelességeit. Hiszen ők, ha kell, életük árán is megvédik a hazát és a magyarokat. Eddig ugyanis törvény szabályozta, hogy milyen az előmeneteli rendszer, hogy milyen a szabadság, hogy ki és hogyan adhatja fel a katonai pályáját, ha valami miatt úgy dönt.

„Nincs többé szabadság a Magyar Honvédségnél, csak szolgálatmentes nap, amiről a parancsnok kénye-kedve szerint dönt. Nincs többé világos előmeneteli rendszer,

a fizetést, a juttatást a parancsnok határozza meg.

A miniszter mondja meg, hogyan működjön a Magyar Honvédség”

– hangsúlyozta Vadai.

Törvényi garanciákra van szükség

Amikor a haza védelméről van szó, persze nem minden jogot lehet biztosítani, de a képviselő hangsúlyozta, hogy a katonák ezzel tisztában is vannak. Ezért cserébe viszont eddig nagyon erős törvény szabályozta a juttatásukat és a lehetőségeiket, ezt most elvették tőlük.

Persze, sokszor kellett már csalódni az Alkotánybíróságban, amely még a fideszes Alaptörvényre is sokszor fittyet hány, csak Orbán rendszerét szolgálja – jegyezte meg az ellenzéki politikus. Ám mégis meg kell próbálni a testület elé vinni az ügyet, hiszen kétségtelen: elfogadhatatlan, hogy

„egy miniszter vagy egy parancsnok önkényesen, törvényi szabályozás nélkül döntsön emberek sorsáról. Olyan emberekéről, akik életük árán is megvédik a hazát”

– mondta.

Indul az aláírásgyűjtés

A következő napokban elsősorban az ellenzéki képviselők körében indítja el Vadai Ágnes az aláírásgyűjtést.

„Őszintén remélem, hogy támogatni fognak ebben a folyamatban, és aláírásunkkal el fogjuk érni, hogy az Alkotmánybíróság elé kerüljön az a kormányrendelet, amelyik immáron szabályozza a katonák jogait és kötelességeit. Márpedig ezeket 2/3-os törvény kell szabályozza. Ezek az emberek

az életüket is feláldozzák azért, hogy mi nap mint nap nyugodtan élhessünk.

Megérdemelnek egy törvényt”

– zárta bejelentését.

Vadai Ágnes bejelenését itt nézheted meg:

(Vadai Ágnes/Facebook)

Valódi Hírek