Molnár Csaba: A Tisza a saját frakciójával szemben is megvédte Orbánt az Európai Parlamentben

Molnár Csaba szerint összeállt a jobboldali Orbán-védő koalíció.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője egy friss előterjesztés kapcsán arról írt: összeállt az „Orbán-védő koalíció” tagjai az Európai Parlamentben (EP). A Fidesz mellett a Tisza Pártot és a Mi Hazánkat emelte ki.

Orbán kritizálták egy dokumentumban

Egy költségvetési témáról szóló előterjesztés kapcsán váltak el egymástól élesen a politikai különbségek. A dokumentum ugyanis súlyos kritikát fogalmazott meg az orbáni politikáról és hangsúlyozta, hogy visszaéltek a soros elnökség intézményével. Ezeket a részeket is támogatták a DK-s képviselők szavazatukkal, ám más pártok elutasították a javaslatot.

A Tisza megint bevédte Orbán Viktort

A Tisza és a Mi Hazánk ugyanis

megvédték a magyar miniszterelnököt

azzal, hogy nem voltak hajlandóak megszavazni az Orbán Viktor tevékenységéről szóló kritikát. A Tisza képviselői tartózkodtak, míg a Mi Hazánk képviselői nemmel szavaztak – hívta fel a figyelmet Molnár.

A Tisza ezzel saját frakciójával, az Európai Néppárttal is szembement. Ezzel másodszor is megvédte Orbánt az EP-ben – írta a DK-s politikus. Hangsúlyozta, hogy ezzel szemben a DK továbbra is kitart és soha nem kötnek alkut Orbánnal.

Molnár Csaba kiosztotta őket

Molnár Csaba Facebook-oldalán bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

„Fura Orbán-védő koalíció állt össze az Európai Parlamentben a Fidesz, a Tisza és a Mi Hazánk részvételével. És most nem az ukrán pénzügyi támogatás meg nem szavazásáról beszélek.

Egy költségvetési kérdésekkel foglalkozó előterjesztés (a Tanács költségvetésének zárszámadása) több ponton is bírálta az orbáni politikát.

Az egyik ilyen szövegrész a magyar uniós soros elnökség kapcsán bírálta az Orbán-kormányt, mondván, hogy visszaéltek a soros elnökség intézményével. A másik pont az uniós döntéshozatalt megbénító, Orbán által is gyakran használt vétókról szólt.

Mindkét szövegrész hatalmas többséggel ment át, mi DK-sok is nyilván igennel szavaztunk.

De a három jobboldali magyar párt nem ezt tette:

a Fidesz és a Mi Hazánk nemmel szavazott, a Tisza tartózkodott.

A Tisza ráadásul a saját frakciójával, az Európai Néppárttal is szembement ezzel a tartózkodásával.

Fura helyzet ez. Az Európai Parlament és annak demokrata frakciói egyként ítélik el Orbán uniós soros elnökként végzett rombolását és az orbáni vétók sorozatát. A három magyar jobboldali párt meg ezzel nem ért egyet.

A Fidesz nyilván nem, ezt megszoktuk. A Mi Hazánk is többször bizonyította már, hogy nem igazi ellenzéki párt. A Tisza pedig – az ukrán támogatás meg nem szavazása mellett –

csak ezen az egyetlen napon másodszor is Orbánék mellé állt az EP-ben.

Mi kitartunk, Orbánnal a DK-ban soha nem lesz alku. Akkor sem, ha ezzel egyedül maradunk.”

A képviselő Facebook-bejegyzését itt nézheted meg:

(Molnár Csaba/Facebook)

Valódi Hírek