Rémálmot ígér Orbánnak az EU új jogállami felelőse, ha továbbra is lábbal tiporja az uniós szabályokat

Tovább keményítenek Magyarországgal szemben.

Nem lesz elnézőbb Orbán Viktorral szemben az új Európai Parlament, sőt az EP-képviselők már arról beszéltek, hogy újabb eszközöket kell bevetni, hogy Magyarország befejezze az uniós értékek aláásását és az EU-s források ellopását.

A holland Tineke Strik lett az Európai Parlament magyarországi jogállamisággal kapcsolatos állandó jelentéstevője. Strik kedden Strasbourgban tartott sajtótájékoztatót, és már most, a parlamenti ciklus elején együtt lépett fel vele a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális és a baloldali frakció. Ami azt is jelenti, hogy a hét képviselőcsoportból öt kiindulási alapnak tekinti az Orbán-rendszer bírálatát – hívja fel a figyelmet az Eurológus.

Tineke Strik szerint bár hat éve folyik az Alapszerződések hetes cikkelye szerinti eljárás Magyarországgal szemben, a helyzet csak romlott.

„Magyarország az egyik legkorruptabb ország az EU-ban, az elkövetők teljes büntetlenséget élveznek, mert a főügyész nem független”

– fogalmazott a holland képviselő. Szerinte zéró toleranciára van szükség az EU részéről, tovább kell lépni a hetes cikkely szerinti eljárásban, jogsértési eljárásokat kell indítani a konkrét esetekben, és a forrásokat addig kell jegelni, amíg erre szükség van.

Michal Wawrykiewicz, az Európai Néppárt lengyel képviselője, aki a pártjának delegáltja a Magyarországgal kapcsolatos parlamenti munkában, elmondta, hogy nemrégiben – hasonlóan Tineke Strikhez – Magyarországon járt, ahol magyar bírákkal és civil szervezetek képviselőivel találkozott. Megemlítette, hogy már megkezdődött az Európai Parlamentben az a munka, amely az uniós eszköztár erősítésére vonatkozik – ezt több képviselő is megerősítette.

„Az uniós tagság önkéntes, nem kötelező, ha viszont csatlakozott egy ország, akkor teljesíteni kell a kötelezettségeket”

– jelentette ki a képviselő.

Valódi Hírek