Izzad a kormány tenyere: Gulyás Gergely furcsa magyarázkodásba kezdett Orbán botrányáról

Gulyás Gergely a kormányinfó során reagált több kínos ügyre.

Ahogy megírtuk, számos téma szóba került a szerdai kormányinfón, így a kamatplafon, az szja-kedvezmények, illetve az új nemzeti konzultáció is. Akadt néhány, a kormány számára kényes kérdés, amelyeknél Gulyás vesztett magabiztosságából, és kínos magyarázkodásba kezdett.

Orbán Viktor öccsének hangfelvétele is szóba került: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a felvételen az volt hallható, hogy Orbán Áron nem tud elintézni a kormánynál valamit. Szerinte ez így van jól.

Gulyás Gergely a kormányinfón az Orbán öccséről szóló hangfelvételre is reagált

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy tanulmányozta az eredetileg a kuruc.info szélsőséges portálon megjelent felvételt. Ezen a miniszterelnök öccse, Orbán Áron arra panaszkodott, hogy szerinte – B. Radosztina közbenjárására, aki a letelepedési kötvényekben is érintett volt – a külügy blokkolja az érdekeltségéhez kapcsolódó vízumkérelmeket. A miniszter szerint

„az, hogy Orbán Viktor öccse nem tudott elintézni valamit, így van jól.”

A hvg.hu kérdésére, amely szerint ez korábban másképp volt-e, azt mondta, hogy ez túllépi az ő hatáskörét, neki nem kell ezzel foglalkoznia. Azt is kifejtette, szükségtelen a hatósági vizsgálat lefolytatása az ügyben.

Atomfegyverek?

Miután a Honvédelmi Minisztérium kedden nem cáfolta a brit The Telegraph értesülését, amely szerint atomfegyverek célba juttatására alkalmas amerikai repülőgépek érkezhetnek a kecskeméti repülőtérre az orosz fenyegetés ellensúlyozására, felmerült a kérdés, mi igaz vajon ebből. A lap kérdésére a miniszter elmondta, hogy

még ilyen jellegű kéréssel sem keresték meg őket.

Hangsúlyozta, hogy nem jönnek sem atomtöltetek, sem azok szállítására alkalmas repülőgépek Magyarországra.

Gulyás azt állította, ilyen jelentőségű kérdésben a kormány kikérné az – egyébként Orbán kézivezérlése alatt álló – Országgyűlés véleményét, nem döntene a legnagyobb nyilvánosság nélkül.

Ahhoz, hogy ez felmerüljön, egészen más, csatatéri helyzet kell – magyarázkodott a miniszter. Arra emlékeztetett, hogy a tárca kijelentette, hogy atomfegyverek behozatalát a kormány ellenzi.

Trump és az orosz gáz

A kormány világossá tette, hogy az amerikai elnökválasztás eredményéhez köti a magyar költségvetést. A hvg.hu munkatársa megkérdezte Gulyást, mennyire lehetnek optimisták, ha ez a forgatókönyv valósul meg. Hiszen Donald Trump épp az importautókra tervez 100 százalékos büntetővámot kivetni.

Gulyás Gergely azt a szokásos kormányzati mantrát ismételte el, hogy majd Trump közbenjárásával az orosz–ukrán háborúnak hamar vége lesz. Ez pedig szerinte jelentős hatást gyakorol majd a gazdasági növekedésre, egyébként pedig – véli – Trumppal meg lehet egyezni.

Arra a kérdésre, hogy miért vesz Magyarország jóval több orosz gázt, mint korábban, a miniszter azt állította, lakossági felhasználásra vásárolnak újabb mennyiségeket Oroszországtól. Ipari célokra csak kisebb részét fordítják majd – foglalta össze a lap.

Valódi Hírek