Újabb piszkos részletek derültek ki a letelepedési kötvényes cég elleni rablásról – Rogán embere is érintett

Hatodik éve nincs gyanúsítottja az Arton Capital Kft. elleni betöréses rablásnak.

A hvg.hu arról írt, hogy csaknem hat éve, 2017. április 8-ára virradóra követték el Budapesten azt a betörést, amelyben 200 millió forintot zsákmányoltak az elkövetők, azonban mégsem emiatt emlékezetes az Arton Capital Kft. elleni rablás.

Ez a cég volt a Rogán Antal által alapított letelepedésikötvény-biznisz egyik legnagyobb haszonélvezője, miközben az államnak ráfizetéses volt az „üzlet”.

„A nyomozás folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás nem történt”

– közölte a lapnak a bűncselekmény közelgő évfordulója alkalmából a rendőrség.

Mint írták, arra voltak kíváncsiak, jutottak-e valamire, van-e már gyanúsítottjuk, azonban megjegyezték, a rendőrség válasza évek óta ugyanez, így tehát továbbra sincs érdemi előrelépés a nyomozásban.

Emlékeztettek, hogy Rogán Antal miniszter egyetemi évfolyamtársa, Balogh Radosztina Veselinova által vezetett és tulajdonolt kötvényforgalmazó cég belvárosi, Hajós utcai irodájába betörők jelentős mennyiségű euró mellett bizalmas dokumentumokat is ellophattak.

Az üggyel kapcsolatban az is egyértelművé vált, hogy a rablás belsős segítséggel végrehajtott „profi munka” volt.

A betörés közel egy héttel azután történt, hogy a kormány leállította a 2013-ban elindított, éles kritikákkal illetett kötvényprogramot. Ennek lényege az volt, hogy a fideszes többségű parlamenti bizottság által kiválasztott magáncégek, lényegében monopolhelyzetben árulták világszerte a nem EU-s állampolgároknak a kötvényt, amivel a magyar állam tízmilliárdokat bukott, a programot lebonyolító cégek viszont összesen mintegy

162 milliárd forintot tehettek zsebre.

Azonban a rablás célja elsősorban nem is a pénzszerzés lehetett: a betörők a hátsó bejáraton jutottak be, saját kulccsal nyitották ki a biztonsági zárat, valamint kikapcsolták a riasztót, tehát ismerték a kódját. Az elkövetőknek arról is volt tudomásuk, hol van a falba épített rejtett széf és a központi szerver, rajta az ügyfelek adataival. Az adatok felbecsülhetetlenek, a közvetlen anyagi kár számszerűsíthető: 200 millióra tehető – írták.

Mindez viszont nem okozott túl nagy károkat a vállalkozásnak, sőt: a Rogán-közeli cégtulajdonos a rablás ellenére jó évet záró cégből a 2017-es év után csaknem

300 millió forint osztalékot vett ki.

A cég „sikerszériája” pedig a kötvényprogram leállítása után is tovább folytatódott, és a 2017-es, 295 milliós profitot meghaladva 2018-ban 315 milliós, majd 2019-ben 351 milliós adózott eredményt ért el. 2020-ban pedig 361 millióst, ráadásul úgy, hogy a cég értékesítésből származó árbevétele akkor már 0 forint volt, ami úgy fordulhatott elő, hogy egy cég az értékesítésen kívül egyéb bevételt is szerezhet.

A lenyűgöző sikersorozat 2021-ben ért véget a cégnél, amely a 2021-es évet már csak 18,5 milliós profittal zárta. A lap megjegyezte: a tavalyi év adatai még nem érhetők el, viszont cégadatokból az látszik, hogy Balogh Radosztina Veselinovának másik hét magyar cégben is van tulajdonrésze, de ezek 2021-ben még az Arton Capitalnál is gyérebbül teljesítettek, ugyanis vagy veszteségesek voltak, vagy éppen csak vegetáltak.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek