Bombameglepetés: Évszázadok után derült ki a meglepő tény Kolumbusz Kristófról

Kolumbusz Kristóf ügyében hatalmas felfedezésre jutottak a kutatók.

A DNS-e elemzésével derítettek fényt a felfedező származásáról

A 15. századi felfedező Kolumbusz Kristóf nyugat-európai szefárd zsidó volt – közölték spanyol tudósok szombaton. Erre a következtetésre azután jutottak, hogy DNS-elemzést használtak az Amerika meghódítója kapcsán évszázadok óta fennálló rejtély megfejtésére.

Kolumbusz az 1490-es évek elejétől kezdve spanyolok által finanszírozott expedíciókat hajtott végre, amelyek végül Amerika meghódításához vezettek.

Számos ország tudósai vitatkoztak az azóta már megosztónak számító, kvázi gyarmatosító spanyol felfedező származásáról és végső temetkezési helyéről. Az általános nézet az volt, hogy Kolumbusz Genovából származott. Emellett sokan úgy gondolták, hogy nem is olasz volt, hanem inkább spanyol zsidó, esetleg görög, baszk, vagy talán portugál, de még azt sem zárták ki, hogy brit volt.

Kolumbusz Kristóf és fia DNS-ét tanulmányozta a spanyol orvoskutató

Az elmúlt 22 évben viszont példátlan orvosszakértői kutatás folyt Miguel Lorente orvosszakértő vezetésével, aki a sevillai székesegyházban nyugvó felfeldező földi maradványait tanulmányozta.

Ezeket számos utódjáéval és rokonáéval vetették össze, majd az eredményeket egy „Kolumbusz DNS: a valódi eredet” című dokumentumfilmben hozták nyilvánosságra. A filmet elsőként a spanyol közszolgálati TVE csatorna hozta le múlt szombaton.

Bár csak részleges, mégis elegendő DNS-mintánk van Kolumbusz Kristóftól, illetva a fiától, Hernando Colóntól is

– mondta Lorente a műsorban. Hernando Y-kromoszómájában – amelyet apjától kapott – és anyja által örökített mitokondriális DNS-ében is vannak olyan tulajdonságok, amelyek kompatibilisek a zsidó származással – közölte az orvosszakértő.

Innen származhatott Kolumbusz Kristóf

Spanyolországban körülbelül 300.000 zsidó élt, mielőtt Izabella és Ferdinánd katolikus uralkodók elrendelték, hogy a a zsidók és a muszlimok térjenek át katolikus hitre, vagy hagyják el az országot. A szefárd szó, amely zsidó csoporthoz Kolumbusz is tartozott, Sefaradból származik, ami héberül azt jelenti, hogy „Spanyolország”.

Lorente arra is fényt derített, miután 25 lehetséges helyszínt vizsgált, hogy Kolumbusz minden bizonnyal Nyugat-Európában született. Ezt a nézetét azonban nem tudta teljesen egyértelműen bizonyítani.

(reuters.com nyomán)