Dagad a Szijjártó-botrány, soha nem látott pácban a külügyminiszter

Egyre kínosabb a Szijjártó-féle NATO-ügy, Magyarország biztonsága a tét.

Beszámoltunk róla, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szentpétervárra látogatott. Az újabb oroszországi utazást David Pressman amerikai nagykövet sem hagyta szó nélkül.

Szijjártó Péter arról beszélt egy orosz tévéinterjúban, hogy Magyarország NATO-ból való kilépését meg kellett volna vitatni. Egy videón ugyanis látható, Szijjártó Péter az orosz állami hírügynökségnek adott interjújában azt mondta,

2022-ben beszélt volna az oroszokkal a NATO-ból való magyar kilépésről.

A felvétel hatalmas felháborodást keltett, Gyurcsány Ferenc Szijjártó lemondását követeli.

A külügy kínosan magyarázkodik Szijjártó NATO-s kijelentéséről

A magyar külügy azt állítja, hogy az orosz állami média kiforgatta a külügyminiszter szavait. Szerintük Szijjártó nem arról beszélt, hogy meg kellett volna fontolni a 2021-es orosz „ajánlatot”, ami lényegében Magyarország NATO-tagságának megszűnését eredményezte volna.

Az ATV Start műsorában Hoffmann Tamás, nemzetközi jogászt kérdezték, aki elmondta, hogy ez esetben

be lehetne hívatni az orosz nagykövetet.

Paczolay Máté külügyi szóvivő a botrány kirobbanásakor azt nyilatkozta:

„Visszautasítunk minden kísérletet, ami a külügyminiszter szavainak hazug kiforgatására irányul.”

Kevesen járnak annyit Oroszországba, mint Szijjártó

Szijjártó a héten ismét Oroszországban járt, a szentpétervári Nemzetközi Gázfórumon vett részt. Ezalatt a látogatás alatt interjút adott az orosz állami hírügynökségnek a RIA Novosztyinak. Ennek összefoglalója szerint Szijjártó azt is mondta, hogy a jelenlegi helyzet elkerülhető lett volna, ha

a NATO 2021-ben megvitatta volna Oroszországgal

a biztonsági garanciákról szóló szerződéstervezetét.

A moszkvai ajánlat célja az volt, hogy kiüsse a közép- és kelet-európai NATO-tagok védelmi garanciáit, vagyis a NATO térjen vissza az 1997 előtti állapotokhoz. Ez az érintett országok, így

Magyarország NATO-tagságának megszűnését jelentette volna.

Akkor a szervezet és tagállamai határozottan visszautasították az ajánlatot – emlékeztetett Hofmann az ATV-n.

Földbe döngölte Szijjártót

„Döbbenetes állításnak tartom”

– véleményezte Hoffmann Tamás Szijjártó kijelentéseit.

„A Moszkva által támasztott feltételeket nem lehet megvitatni. Hogyan lehet-e egy olyan felvetést megvitatni, hogy Magyarország kilépne a NATO-ból? Ez Magyarország szuverenitásának olyan mértékű csorbítását jelentené, ami példátlan az elmúlt évtizedekben”

– mondta. Azt is hozzátette, hogy párbeszéd csak olyan kérdésekről szólhat, aminek van realitása. A NATO-ból való kilépésünknek nincs realitása, tette hozzá Hoffman Tamás.

Mismásol a külügy

A kirobbant botrányra a külügy úgy reagált, hogy Szijjártó Péter nem konkrétan a 2021-es orosz „ajánlatról” beszélt, hanem általában a tárgyalások szükségességéről. Erre a nemzetközi jogász azt mondta:

„Oroszország egy évvel Ukrajna lerohanása előtt megkezdte a csapatok összevonását a határnál, tehát tudni lehetett, hogy támadni fog, sőt azt is, hogy az időjárási viszonyok miatt legkésőbb márciusig meg fogja kezdeni a támadást – tehát tárgyalással megelőzni a háborút már nem lehetett volna, hiszen azzal Oroszország feladta volna azt, amire egy éve készült.”

A csatornán megkérdezték, hogy ha az orosz állami média valóban kiforgatta a külügyminiszter szavait, mi a következő lépés, amit a magyar félnek meg kellene tennie, Hoffmann Tamás azt mondta:

„A magyar kormány hívatott már be külföldi nagyköveteket, mert az adott ország napilapjaiban olyan tartalmak jelentek meg, melyekkel a magyar kormány nem értett egyet. Ezt követve lehet, hogy érdemes lenne behívatni az orosz nagykövetet”

A teljes interjút megnézheted itt:

.

Valódi Hírek