Meddig kell még az óraátállítással nyűglődnünk? Mutatjuk, melyik nap kell idén erre odafigyelned!

2024-ben is október utolsó vasárnapján kell egy órával visszaállítani az óráinkat.

A téli óraátállítás 2024-ben is október utolsó vasárnapján zajlik le – írtuk meg még szeptemberben.

27-én, vasárnap hajnalban

az elektronikusan működő órák hajnali három órakor visszaállnak kettő órára. Ez azt jelenti, hogy a jövő tavaszi óraátállításig nyerünk egy órát. Október utolsó vasárnapja idén tehát nem 24, hanem 25 órából áll.

Évek óta tervezik az óraátállítás eltörlését

Számtalanszor beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság tervei szerint eltörlik a téli és a nyári időszámítást, és egy egységes, európai szintű rendszer jön létre. Ahhoz képest, hogy ennek bevezetését évek óta tervezik, az EU-s tagállamok a mai napig nem jutottak dűlőre, így egyelőre kénytelenek vagyunk beérni az évi kétszeri óraátállítással.

A problémát az okozza, hogy Európai Bizottság tagállami hatáskörbe helyzete a döntést, hogy

minden ország maga válassza ki, a nyári, vagy a téli időzónát akarja-e megtartani.

Magyarország, Belgium, Ciprus, Franciaország, Lengyelország és Portugália a nyári időszámítást szeretné megtartani. Ugyanakkor Dánia, Finnország és Hollandia a téli menetrendet támogatná.

Az, hogy a tagállamok nem egységesek a kérdésben, lényegileg ellehetetleníti az óraátállítás eltörlését. Hiszen nem csak az utazóknak, de a kereskedelemnek és az informatikai rendszereknek is komoly zavart okozna, ha összevissza időzónák lennének az EU-n belül.

A nyári időszámítás mellett szól, hogy tovább tartanak olyankor a nappalok, így sokak bioritmusának és közérzetének az jobban megfelel. Ugyanakkor Magyarországon a téli időszámítás a természetes. Ilyenkor van déli 12 órakor a csúcson a Nap, éjjel 12-kor pedig az éjszaka közepe (nyáron ezek 1 órakor vannak).

Ma már tudományos egyetértés van abban, hogy többet árt az óraátállítás az emberek bioritmusának, mint amennyit az energiafogyasztáson ezzel spórolni lehet. Emiatt egyre többen sürgetik az évi kétszeri óratekergetés eltörlését.

Valódi Hírek