Jön az óraátállítás: Így borul fel az életünk október végén

És ez még mindig nem az utolsó óraátállítás.

Számtalanszor beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság tervei szerint eltörlik a téli és a nyári időszámítást, és egy egységes, európai szintű rendszer jön létre. Ahhoz képest, hogy ennek bevezetését évek óta tervezik, az EU-s tagállamok a mai napig nem jutottak dűlőre, így egyelőre kénytelenek vagyunk beérni az évi kétszeri óraátállítással.

A téli óraátállítás 2024-ben október utolsó vasárnapján zajlik le – emlékeztetett a Blikk Rúzs. 27-én, vasárnap az elektronikusan működő órák hajnali három órakor visszaállnak kettő órára. Ez azt jelenti, hogy a jövő tavaszi óraátállításig nyerünk egy órát. Október utolsó vasárnapja idén tehát nem 24, hanem 25 órából áll.

Az óraátállítás célja, hogy a természetes világosság kihasználásával energiát takarítsunk meg. Ez a cél azonban többször megkérdőjeleződött az utóbbi időben, és bebizonyosodott, hogy többet ártunk vele az egészségünknek, mint amennyi energiát megspórolunk vele.

Mivel jár az őszi óraátállítás?

Október végén egy órával vissza kell tekernünk az órákat, így gyakorlatilag jövő tavaszig egy órát nyerünk. Reggelente korábban lesz világos, ez segíthet a tevékenységeink hatékonyabb megvalósításában. Persze, ez leginkább a „reggeli veréb” típusú emberekre érvényes, akik a korai években aktívabbak.

A korábbi világosodás azzal a következménnyel jár, hogy este hamarabb sötétedik. Tehát a sötétben töltött órák a délutáni időszakban lesznek hosszabbak.

Érdemes megjegyezni, hogy vannak olyanok, akik a mindössze egy órás időeltolódáshoz is nehezen alkalmazkodnak. Ilyenkor könnyebben fellépnek alvási problémák, fáradtság és koncentrációs nehézségek.

Végül nem árt észben tartani, hogy a vasúti menetrendek és a budapesti éjszakai autóbuszjáratok menetrendje is módosulhat. A változásokról előzetesen szükséges tájékozódni.

Valódi Hírek