FRISS: A DK antikorrupciós csomagot nyújt be, hogy ne veszítsük el az uniós pénzeket Orbán miatt

Vajon elfogadja a parlament?

„A miniszterelnök durva, személyeskedő, indulatos fellépése sokkolta Európát, nem egyszerűen az európai képviselőket, a parlamentet, hanem Európa választóinak, Európa lakosságának túlnyomó többségét.”

– közölte pénteki sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint Orbán Viktor strasbourgi ámokfutása sok ezer milliárd forintba fog kerülni Magyarországnak.

Hozzátette: soha korábban ennyire pőrén nem mutatta meg a maga durvaságát a szélesebb európai közvélemény előtt a magyar miniszterelnök, mint éppen most Strasbourgban.

Ráadásul mindezt úgy, hogy közben 8 ezer milliárd forintunk van az európai költségvetésben, amelyhez nem jutunk hozzá. Kiemelte, hogy ennek egy része, nagyjából 400-600 milliárd forint két és fél hónap múlva véglegesen elveszik, mivel lejár a határidő. Emiatt most nagy szükség lenne az Európai Unió jóindulatára, ennek a feltételeit földig rombolta Orbán – mutatott rá a DK elnöke.

Kapcsolódó: Megszólalt Orbán, miután felmosták vele a padlót az Európai Parlamentben

Ezen felül van egy minden nap ketyegő büntetés amiatt, mert a kormány nem hajlandó olyan szabályozást bevezetni, amivel el lehetne különíteni, hogy ki az illegális és ki az legális bevándorló.

„Eljárás csak arra van, hogy hogyan enged ki embercsempészeket a börtönből, ezért megbüntettek bennünket egyszer 80 milliárd forintra, ezen túl vagyunk, és minden nap további egymillió euróra. Naponta 400 milliót fizetünk ma is. Tegnap is fizettünk 400 milliót, ma is fizetünk 400 milliót, és holnap is fizetni fogunk 400 milliót”

– húzta alá a DK elnöke.

Szerinte miközben iszonyatosan ki van feszítve a költségvetés, szinte semmire nincs már pénz az országban, Orbán Viktor szerdán felégette a maga mögött lévő hidat, amellyel a tárgyalásra lehetett volna megérkezni, ezáltal többezer a magyarok több ezer milliárd forintjáról mondott le.

Gyurcsány Ferenc azzal a példával szemléltette, mit is jelent a napi 1 millió eurós büntetés hazánknak, 10 naponta vehetnénk egy új HÉV szerelvényt. Ezt annak az apropóján mondta, hogy a napokban éppen a ráckevei, a csepeli és a gödöllői HÉV járatainak ritkítása került napirendre, mivel bevallottan nincs elegendő üzemképes HÉV szerelvényük.

„Amikor zsúfoltak lesznek ezek a járatok, amikor nem félnek rá föl, amikor nem jutnak be időbe, akkor ne általában háborodjanak fel, mondom ezt a választóknak, jusson eszükbe, hogy a magyar kormányfő miatt minden tizedik napon lemond egy darab HÉV járatról”

– fejtette ki az ellenzéki pártvezető.

A nemsokára végérvényesen elvesző 4-600 milliárd forintról Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy ebből a hatalmas összegből százezer panellakást lehetne felújítani, miközben több mint egy évtizede nincs panelfelújítási program. A lakótelepen élőknek üzente, hogy azért nincsen Magyarországon panelfelújítási program, mert a Orbán Viktor elengedett 4-600 milliárd forintot.

A Demokratikus Koalíció elnöke kiemelte: azért nincs a közoktatásban szakképzett matektanár, mert Orbán hibájából nincs pénz további béremelésre. Ezzel kapcsolatban megjegyezte,

„a teljes közoktatásban és a teljes felsőoktatásban egy újabb 50 százalékos béremelés összesen 500 milliárdba kerülne, amelyet év végén el fogunk veszíteni. Hat százaléka annak a nyolcezer milliárdnak, amelyről tárgyalunk. Összesen hat százaléka.

Nem általában nincsen pénz, Orbánnal nincsen pénz.”

Kijelentette, hogy „Gyurcsány alatt igenis jobb volt”, mivel ő 2005 decemberében hazahozott pluszban egy milliárdot, ellenben a jelenlegi miniszterelnök azt sem tudja hazahozni, ami Magyarországnak egyébként már megítéltek. Ennek az esélyét Orbán Viktor a szerdai szereplésével eljátszotta – mutatott rá Gyurcsány Ferenc.

A szociális szférában dúló krízisre utalva a DK elnöke elmondta, hogy mindössze 10-20 milliárd forintból lehetne több nevelőszülőt fizetni az árváknak, lehetne elég szakembert alkalmazni a szociális intézményekben. Szerinte Magyarországon most azért nem is lesz pénz ezekre, mert

„Orbán Viktornak fontosabb volt a személyeskedő, durva, arrogáns fellépés, hogy szerepelhessen Európa szélsőjobboldali pártjai számára, mint a magyar emberek.”

Gyurcsány Ferenc szerint egyértelmű, hogy mit kell tennie a kormánynak, hogy Magyarország megkapja a 8 ezer milliárd forintot. A magyar kormány saját maga az Európai Bizottságnak küldött kötelezettségvállalásban úgynevezett 27 mérföldkő teljesítésében maga vállalta, hogy megoldja ezeket a problémákat. Kiemelte: Nem az Európai Bizottság kényszerítette ki, a magyar kormány vállalta, hogy 27 lépést megtesz, hogy a pénzek hazahozatala elől elháruljanak az akadályok. Hozzátette: a 27-ből 24 nem teljesült a mai napig.

A Demokratikus Koalíció önálló, antikorrupciós tárgyú törvénycsomagot nyújt be

A DK elnöke ezt követően bejelentette, hogy az uniós pénzek elvesztésétől óvva az országot, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőcsoportja hétfőn önálló antikorrupciós tárgyú törvénycsomagot nyújt be a parlamentnek „annak érdekében, hogy azokat a vállalásokat, amelyeket egyébként a kormány már az Európai Bizottságnak írt levelében magáévá tett, azokat törvényben kényszerítsük ki”.

Az ellenzéki párt célja ezzel az, hogy azokat a vállalásokat, amelyeket a kormány már az Európai Bizottságnak írt levelében tett, törvényben kényszerítsék ki. A 45 elemből álló javaslatcsomah bemutatását a pártelnök jövő hétre ígérte. Ezekből egyelőre három elemet emelt ki. Mindegyik azt szolgálja, hogy útját állják az intézményesített korrupciónak.

  • A javaslat egyik legfontosabb pontja, hogy bevezeti az úgynevezett korrupciós illetéket.

Korrupciós illeték fizetésére kötelezett mindazon cégvezető, illetve cégtulajdonos, akiknek a cégei működése, eljárása, tevékenysége, döntése miatt a magyar államot valamelyik európai hatóság megbünteti, és ennek következtében Magyarország EU-s pénzektől esik el. Ez által azok fizetnék meg a magyar embereknek okozott kárt, akiknek a korrupciós tevékenysége azt okozta.

  • Valamennyi állami intézménynek megtiltanák, hogy offshore adóparadicsomba bejelentett cégnek fizessen.

A dolog lényege, hogy így a magyar állam megszüntetne minden közvetlen és közvetett kapcsolatot bármely olyan céggel, illetve céghálóval, amely adóparadicsomba viszi a magyar adófizetők, az európai adófizetők pénzét. Így nem lehetne kirabolni az országot, nem lehet offshore paradicsomba eltüntetni a magyar emberek pénzét.

  • Magyarországnak tagság nélkül is együtt kell működnie az Európai Ügyészséggel.

Az együttműködés körének, mélységének ugyanolyannak kell lenni, mintha annak tagja lennénk, mivel hazánkban jelenleg európai pénzeket lopnak el intézményesített módon.

„Az Orbán-magyar kormány úgy fél az Európai Ügyészségtől, mint ördög a tömjénfüsttől, gyaníthatóan azért, mert nem tudja befolyásolni olyan módon az Európai Ügyészséget, mint Polt Péter ügyészségét.

Értem én, a tolvaj fél a rendőrtől, ez a helyzet. Ez így szokott lenni.”

Gyurcsány Ferenc szerint a szuverenitására ügyelő magyar kormánynak tiszteletben kell tartani az európai közös szuverenitást is, ahol európai pénzeket lopnak, ott európai intézményekkel kell együttműködni a csalások, a lopások, a korrupció felülvizsgálatakor.

Hatvan éve nem volt ilyen fagyos Magyarország és Európa kapcsolata, hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, és hozzátette, hogy ez nem az európai elitet jelenti, mivel Orbán Viktor szerdai bemutatkozása Európa teljes lakossága előtt mutatta meg azt a fajta durvaságot, azt a fajta áruló mentalitást, amivel a magyar miniszterelnök rendelkezik. Szerinte a fideszes miniszterelnök nem egyszerűen szégyent hoz ránk, hanem közvetlen, hatalmas károkat okoz.

„Ezzel együtt természetes módon az áruló kormánynak mennie kell”

– közölte a Demokratikus Koalíció elnöke.

A sajtótájékoztatót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek