Veszélybe kerültek az intravénás gyógyszerek az USA-ban a hurrikán miatt

Nem lesz mivel ellátni a rászoruló betegeket.

Óriási pusztítást okoz a Milton hurrián az Egyesült Államokban: az intravénás gyógyszerek is veszélybe kerültek

Az Egyesült Államokban a kórházak naponta több mint 2 millió intravénás zacskós gyógyszert és só- illetve cukoroldatot használnak fel a betegek ellátásában. A Helene hurrikán néhány héttel ezelőtti érkezésekor egy gyógyszergyárat már letarolt, a kórházak pedig már akkor elkezdtek készleteket felhalmozni, de most ez sem segít rajtuk.

A Milton hurrikán további fontos gyógyszergyártó üzemeket veszélyeztet, ami közegészségügyi katasztrófához is vezethetne. A szövetségi erők ezért azon dolgoznak, hogy a létfontosságú kórházi készleteket valahogy elvigyék a Milton hurrikán útjából, mert a forgószél jelenleg is egy intravénás folyadékokat gyártó üzem irányába halad, miközben egy észak-karolinai gyógyszergyárat már lebénított egy áradás.

Az érintett B. Braun Medical gyógyszergyártó cég szerdán közölte, hogy együttműködik az Egyesült Államok egészségügyi hatóságával, és terv szerint az intravénás gyógyszerkészleteket biztonságos létesítménybe helyezik, távolabb a floridai daytona beach-i üzemtől, amelyet már a vihar előtt kénytelenek voltak bezárni. A vállalat várhatóan péntek reggel folytatja a gyártást és a szállítást – közölte Allison Longenhagen, a cég szóvivője.

A Braun egyike azon számos intravénás gyógyszergyártónak, akiket a Baxter International észak-karolinai üzemének megrongálódása után az ellátás megoldására kértek fel; ugyanis az üzem az ország steril intravénás folyadékellátásának mintegy 60%-át adja és kiesése miatt soha nem látott hiány jelenik meg a piacon, amely betegek millióinak életét veszélyezetné, amennyiben nem sikerül a készleteket máshonnan pótolni.

(apnews.com nyomán)

Valódi Hírek