Összeomlott a forint: Kitört a pánik, roham indulhat a pénzváltóknál

Megint válságban a magyar fizetőeszköz. Jöhet a roham a pénzváltóknál.

A hazai fizetőeszköz kedd reggel a főbb devizákkal szemben vegyesen mozgott az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben az MTI közlése szerint.

Az euró jegyzése kedden reggel röviddel fél nyolc előtt

402,07 forintra gyengült

az előző este hat órai 402,23 forintról.

A dollár 366,09 forintra süllyedt 366,46 forintról. A svájci frank 428,71 forintra erősödött 428,49 forintról.

Az eurót 1,0985 dolláron jegyezték kedden reggel, magasabban a hétfő esti 1,0976 forintnál.

Roham indulhat a pénzváltóknál az összeomló forint miatt

Miután már több mint 400 forintot kell fizetni egy euroért, akár 20–30 százalékkal is nőhet a következő napokban a hazai pénzváltók forgalma. Ezt Kósa Zoltán, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke, az Exclusive Best Change Kft. ügyvezetője mondta a hvg.hu-nak.

Nem látszik a forint gyengülésének a vége

Sokan úgy látják, a közel-keleti válság okozta kockázati tényezők hosszabb távon is velünk maradnak. Sőt, a közel-keleti helyzet akár még eszkalálódhat is. Mindez a forint további gyengüléséhez vezethet.

Vannak ugyanakkor, akik arra várnak, hogy ahelyzet rendeződésével visszaerősödhet a magyar valuta. Emiatt mindkét irányba, a vétel és az eladás felé is jelentősen nőhet a forgalom.

Nem a közel-keleti háború az egyetlen oka a forint gyengülésének

Ahogyan arról korábbi cikkünkben már írtunk, Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke szerint messze nem a közel-keleti helyzet éleződése az összeomló forint egyetlen oka. Szerinte jelentős szerepet játszik ebben a kedvezőtlen folyamatban

“a hazai gazdaság állapota és a rossz kilátások, közte az államadósság további jelentős növekedésének a rizikója”.

Rámutatott: az sem nem véletlen, hogy Orbán Viktor a múlt héten arról beszélt, hogy az adósságplafon a GDP 90 százaléka, onnan ugyanis már adósságcsapdába kerül az ország. Ez pedig azt jelzi, hogy a GDP mintegy 15 százalékának megfelelő újabb hitelfelvételekben gondolkodik.

Valódi Hírek