Kiderült: Magyar Péter öccse is a Diákhitel Központnak dolgozó kft. fizetési listáján volt

„Véletlen” egybeesés.

2019 júniusától 2022 februárjáig volt az állami Diákhitel Központ Zrt. (DHK) vezérigazgatója szép havi summáért Magyar Péter. Éppen akkor volt Magyar Péter öccse, Magyar Márton a PlanB Magyarország Kft. munkatársa, amikor a PlanB a Magyar Péter vezette Diákhitel Zrt. beszállítója volt – tudta meg a Média1.

A portál érdeklődésére ezt Magyar Péter és Magyar Márton is elismerte, de egyikük sem lát furcsát az egybeesésben.

Magyar Márton / fotó: Facebook

Egy oldal 100 ezerbe került

Megírtuk, hogy előkerült a DHK Magyar Péter vezetése idejében kötött szerződéseit vizsgáló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) jelentése. Egy interneten többnyire ingyenesen elérhető tartalomból összeállított tanulmány oldalanként 100 ezer forintba került, összesen 4 millió forint értékben, egy 18 diakockából álló előadás pedig 4,4 millió forintba kóstált. Mindez az Átlátszó által nyilvánosságra hozott KEHI-jelentésből derült ki.

Az állami hivatal összesen 52 darab, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű, a DHK által kötött szerződést vizsgált meg részletesen. És bár a beszerzési eljárásokat a jogszabályoknak megfelelően bonyolították le azokban az esetekben, ahol a közbeszerzési értékhatárt nem érték el, a Hivatal álláspontja szerint

több esetben nem volt valós verseny, vagy éppen túlárazás történt.

A „B terv” is feltűnt

A KEHI a következő cégeket emelte ki a jelentésben: First Voice Kft., Hyperteam Kft., Mestint Kft., Think&Thank Kft és a

PlanB Magyarország Kft.

Hírt adtunk arról is, hogy a cég korábban Magyar volt feleségének, Varga Juditnak is adott kommunikációs tanácsokat. A jelentés pedig külön kiemelte róluk, hogy 3 alkalommal is olyan cég indult velük, amely nem mutatott semmilyen életjelet, így a PlanB győzelme borítékolható volt.

Ráadásul nagyon drágán is dolgoztak: egy 40 oldalas tanulmányt a Z generációról 4 millió forintért készített el (100 ezer forint/oldal), egy másik esetben pedig 4,4 milliót kért egy 18 diából álló előadásért. A KEHI szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából 500 ezer forint helyett.

Kapcsolódó: Fotókkal: Itt a bizonyíték, hogy Magyar Péter hazudott a Diákhitel Központ szerződéseiről

Egyidőben több családtagot is segített a rejtélyes cég

Magyar öccse, Magyar Márton 2019 nyarától kapott fizetést a PlanB-től, ami egybeesik azzal az időszakkal, amikor a cég Varga Juditot is kommunikációs felkészítésben részesítette 6,4 millió forintért miniszterségének megkezdése előtt – írta a portál.

A családi együttműködés azóta is töretlen, Magyar Márton a napokban a Kontroll Média Szolgáltató Kft. tulajdonosaként jelent meg a médiapiacon.

A PlanB tehát több szálon is kapcsolódik Magyarékhoz. A cég társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője pedig Woth Márton volt, aki később Magyar Péter tanácsadó cégében is feltűnt.

Magyarék nem látnak ebben kivetnivalót

A portál megkereste kérdéseivel a Magyar fivéreket. Az elsődleges kérdés az volt, hogy Magyar Péter tudta-e, hogy annak a cégnek dolgozik öccse, amely pont az általa vezetett állami cégtől kapott, nem is csekély megbízást.

A portál megírta, hogy kedd reggel a Tisza Párt elismerte, hogy mintegy 6 hónapon át foglalkoztatta Magyar Mártont projektmenedzserként és ezért

havi 300 ezer forint fizetést kapott.

Hozzátették, Magyar Márton 2020 februárjában maga mondott fel, de azt nem írták, miért döntött így. Állítólag szakemberként piaci megrendelések teljesítésén dolgozott és állítólag nem volt rálátása a Diákhitel Központnak végzett megbízásra, annak előkészítésében/teljesítésében nem vett részt – írta a párt a portálnak.

Magyar Márton is válaszolt

Elérte a portál Magyar Mártont is, aki többedik levélváltásra ismerte el, hogy dolgozott a PlanB-nek. Ezt követően megemlítette, hogy a PlanB előtt pizzafutár volt, így szerinte a kérdés, hogy

„ezek szerint NER-pénzből is alapozta-e meg a Kontroll Média Szolgáltató Kft. nevű új cégét, »úgy is feltehető, hogy a fastfood függők pénzéből kuporgatta-e össze a mostani projekt forrását«”

– idézték Magyar Péter öccsét, aki azzal zárta válaszát:

„Várom a további leleplező írásokat a NER-es munkáim kapcsán, ugyanakkor ezeknek a az ország szempontjából stratégiailag fontos anyagoknak a legyártásában nem kívánok részt venni.”.

Magyar Márton egyébként mindössze néhány napja hozta létre új médiacégét, a Kontroll Média Szolgáltató Kft.-t, amely főszerkesztőjének egy országos szélhámost, Tarr Pétert kérte fel. Magyar Péter öccse azt is állította, hogy a Kontroll Média független projekt a Tisza Párttól, ám a szombati demonstráción épp Magyar Márton kérdezte az MTVA ellenes demonstráción résztvevőket mint riporter. A demonstrációt pedig épp bátyja, Magyar Péter szervezte – mutatott rá a Media1.

Valódi Hírek