Figyelmeztetett a rendőrség: Komoly büntetési tételek jönnek

A visszaváltható palackokat nem lehet kiszedni a kukából.

A kukákba dobott palackok gyűjtögetése szabálysértés, és az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte – írta meg a divany.hu.

Akár 65 ezer forintos büntetést is járhat érte

A büntetés 6500 forinttól 65 000 forintig,

hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 000 forintig terjedhet.

Ennek oka, hogy a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szerint. Tehát a közterületen kihelyezett gyűjtőedénybe dobott visszaváltható palack nem egy gazdátlan tárgy, amit bárki összeszedhet, és visszaválthat

„A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi. Addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül.

Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül”

– összegezte az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) a portál kérdésére.

A kukázás szabálysértés

„Ennek megfelelően, amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére.

Melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul”

– áll az ORFK válaszában.

Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 forint.

A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés. Ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést alkalmazhat.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek