Mi történt? Közel félmillió dolláros büntetést fizet Elon Musk

A bíróságnak nem tetszett az érvelés.

Elon Musk cége nem működött együtt a hatóságokkal

Egy ausztrál bíróság pénteken helybenhagyta az X-nek Elon Musk cégének 610 500 ausztrál dollár (418000 dollár) pénzbírság megfizetésére vonatkozó végzését, mert nem működött együtt a szabályozó hatóságokkal. Utóbbiak arra lettek volna kíváncsiak, hogy Musk cége mit tesz a gyermekbántalmazás ellen a platformján, ám szemlátomást nem volt erről hajlandó annyi és olyan információt az ausztrál
hatóságok rendelkezésére bocsátani, amivel azok megelégedtek volna.

Fellebbeztek az ítélet ellen

AZ X képviselői fellebbeztek az ítélet ellen, de az Ausztrál Szövetségi Bíróság úgy határozott, hogy Musk cége köteles válaszolni az eSafety Commissioner, az internetbiztonsági szabályozó hatóság követelésére.

A probléma a platformon jelenlevő kiskorúak sze*uális kizsákmányolása, és nem átlátható, hogy az X pontosan mit tesz, hogy ezt megnehezítse, vagy ellehetetlenítse az elkövetők számára.

Musk 2022-ben vásárolta fel a Twittert, amelyet rögvest át is nevezett X-nek. Az X azóta az egyik legkevésbé cenzúrázott, ugyanakkor éppen emiatt legveszélyesebb online platform is.

A vállalat azonban azzal érvelt az ausztrál végzés ellen, hogy 2023 elején már nem kötelesek válaszolni a felhívásra, mert azt megelőzően a céget egy új, Musk által irányított vállalati entitássá bontották, így megszűnt a korábban érvényben levő felelősségük az ügyben.

Elutasították az X közösségi platform érvelését

A bíróságnak azonban nem tetszett ez az érvelés.

„Ha a Bíróság elfogadta volna az X érvelését, az aggályos precedenst teremthetett volna, miszerint egy külföldi vállalat összeolvadása egy másik külföldi társasággal lehetővé teheti számára, hogy elkerülje a szabályozási kötelezettségeket Ausztráliában”

– mondta Julie Inman Grant, az e-biztonságért felelős biztos az ítéletet követő nyilatkozatában.

Így Musk egyelőre köteles a bírságot megfizetni, de ezzel még messze nem mentesül hosszú távon a különféle hatóságok szabályozási kísérletei alól, amelyek most különösen az unióban erősödtek fel az utóbbi időben.

(reuters.com nyomán)

Valódi Hírek