Óriási siker: Győztek a civilek, elkaszálták Lázárék tervét

A Pázmány-kampusz terveit módosíthatják.

Pikó András józsefvárosi polgármester fantasztikus hírt közölt szerdán a Facebookon: Lázár Jánosék a tiltakozások hatására módosíthatják a Pázmány-kampusz terveit.

A Pázmány-kampusz miatt kivásárolnák a lakókat Lázárék

Továbbra is tart a vita a kormány és a VIII. kerületi önkormányzat között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszának építése körül. Az új kampuszt a Magyar Rádió egykori tömbjében húznák fel a Palotanegyedben.

Lázárék úgy tervezik, hogy 2027 szeptemberéig valósítják meg a bontást és az építést.

A teljes költség elérheti 250-300 milliárd forintot,

mire elkészül az 50 ezer négyzetméteres beruházás. A Pikó András által vezetett józsefvárosi önkormányzat azonban hiányolja az egyeztetést a lakossággal. Pikóék 2023-ban változtatási tilalmat vezettek be az építkezés miatt bontásra ítélt épületekre, ám azt a Kúria megsemmisítette.

Az önkormányzat felmérése alapján

a környéken lakók 52 százaléka nem támogatja a beruházást.

Bár Pikóékat hivatalosan nem tájékoztatták, Lázárék meghátráltak

Pikó András Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük alább.

„Megéri küzdeni!

Bár az Önkormányzat és a palotanegyediek tájékoztatása ezúttal is elmaradt, több forrásból eljutott hozzánk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem levele, amelyet diákjaiknak küldtek el a napokban.

A levélben az egyetem úgy fogalmaz, hogy »a Józsefvárosi Önkormányzattal folytatott tárgyalások, a lakossági, a szakmai fórumok és a beérkezett írásos megkeresések nyomán« több módosulás is várható a tervekben:

– a forgalom nem terelődik a Szentkirályi és Bródy irányába, mert a mélygarázst csak a Pollackról lehet majd megközelíteni, megmenekül a Bródy u. 7. homlokzata és a Szentkirályi forgalma

– feljebb költözik a sportcsarnok, jelentősen csökken a mélyépítés léptéke

– a Károlyi Palota mögött nem épül földszintes épületet, nő a zöldterület.

Az elmúlt években az érintett lakók, tiltakozó civilek, és maga az önkormányzat is gyakran érezhette úgy, hogy süketek párbeszéde folyik a Pázmány-kampusz ügyében és reménytelen az a küzdelem, amit azért folytatunk, hogy a józsefvárosiak szempontjait is vegye figyelembe a megrendelő katolikus egyház és a kormány.

Bár a fenti eredmények csekélynek tűnhetnek ahhoz képest, amit a társadalmi egyeztetések alapján megfogalmaztunk szempontként. Mégis megmutatják, hogy megéri küzdeni.

És ugyanígy fogunk küzdeni azért is, hogy a bontás során megpróbáljuk megvédeni lakóink biztonságát, és rászorítsuk a kivitelezőt és a minisztériumot a szabályok szigorú betartására.”

(Pikó András polgármester / Facebook)

Valódi Hírek