Jön a havazás? A szomszédban már méretes fehér lepel fogadja a lakókat

Felkészülhetünk az októberi havazás érkeztére?

Szeptember végén már havazik Erdélyben, Magyarországon rövidesen érkezik az októberi havazás?

Az elmúlt hetekben meglehetősen hektikus volt az időjárás. Szeptember elején még 35 Celsius-fokos kánikulától szenvedtünk, a hónap utolsó napján meg az ország jelentős részén 6 fok körüli hőmérsékletre ébredhetünk. Mi több: az Őrségben mindössze -3 fok is lehet hétfőn reggel.

A szomszédos, határon túli magyar területeken a vasárnap már havazott is. Szempillantás alatt komoly hólepel alakult ki a Transzfogarasi út mellett található Bilea-tónál.

A következő napokban jelentős lehűlés érkezik Magyarországon is. Akár fagypont körül is alakulhat a hőmérséklet a kora reggeli órákban.

Ez várható a jövő hónap elején: érkezik a havazás?

Hétfőn a középső országrészben, illetve keleten lehetnek felhősebb körzetek is, másutt derült vagy gyengén felhős lesz az ég. A Dunántúl szélcsendes részein pára, foltokban köd képződhet. Csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szél veszít erejéből, azonban keleten – elsősorban a Tiszántúlon – továbbra is élénk marad – írta friss előrejelzésében a Hungaromet Zrt.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 9 fok között alakul, de a szélvédett, fagyzugos részeken 0 fok köré is csökkenhet a hőmérséklet. Helyenként talajmenti fagyra is számítani kell.

Délelőtt országszerte napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Elsősorban a Tiszántúlon élénk marad az északi szél, egy-egy erős széllökés sem kizárt, ugyanakkor az ország többi részén többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. Emellett Észak-Dunántúlon már délire fordul az áramlás. A csúcshőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű.

(Címlapfotó forrása: Meteoplus)