Gyász: Gyurcsány Ferenc szívszorító sorokkal búcsúzott Karsai Dánieltől

Elment Karsai Dániel, a férfi, aki azért küzdött, hogy az élet és a halál közti ajtó kulcsa az ő kezében lehessen.

Az egész ország megrendülten gyászolja Karsai Dánielt

Mint ismert, Szombaton este 11 óra után a közösségi oldalán tudatta Karsai Dániel testvére, Karsai Péter, hogy az ALS-betegséggel küzdő öccse, Dániel elhunyt. Az ügyvéd, alkotmányjogász 47 éves volt.

Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán emlékezett meg az alkotmányjogászról, akiről többek között azt írta: Karsai Dániel nem érte el, hogy önmaga dönthessen. Pedig bámulatos erővel küzdött érte. De így is kinyitott egy fontos vitát egy olyan országban, amelyet arról kívánnak mostanában leszoktatni, hogy önmaga döntsön saját életéről – hívta fel a figyelmet.

Gyurcsány Ferenc írását alább közöljük:

„Elment Karsai Dániel, a férfi, aki azért küzdött, hogy az élet és a halál közti ajtó kulcsa az ő kezében lehessen.

Megrendítően szépen, kitartóan küzdött a jogért, hogy ha kell, akkor méltósággal fejezhesse be az életét, hogy dönthessen arról, hogy mikor nyitja ki azt az ajtót, hogy mikor lép át rajta, ha az ajtón inneni élet már rosszabb a halálnál.

Nem engedték neki.

Az életvégi döntés jogáról szóló vita lényege, hogy kié az élet. Tiszta álláspont kettő létezik: az életé, önmagáé, vagy valaki másé. Az első esetben az élet, mint jelenség elválik hordozójától, magától az embertől, és önálló joga van. Ez esetben nincs abortusz és nincs szabad (szabályozott) életvégi döntés. A második esetben bizonyos körülmények között az új életet a saját testében hordó anya, vagy a saját életét élő ember önmaga dönthet az élet felett.

Megrázó vita ez. Fontos vita.

Karsai nem érte el, hogy önmaga dönthessen. Pedig bámulatos erővel küzdött érte.

De így is tett egy hatalmas szolgálatot: kinyitott egy fontos vitát egy olyan országban, amelyet arról kívánnak mostanában leszoktatni, hogy önmaga döntsön saját életéről.

Elment egy kitűnő ember.”

(Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Valódi Hírek