A földbe döngölték Orbánt: Befutott a hatalmas pofon az USA-ból

A Donald Trumppal villogó Orbán kemény kritikát kapott.

Magyarországon lassan az órákat is az amerikai elnökválasztáshoz igazítja a kormány, úgy várja a november 5-ét. A szokásoktól eltérően még a jövő évi költségvetést sem nyújtották be Orbán Viktorék, amíg nem tudják, hogy ki nyeri az elnökválasztást az USA-ban.

Most nagy pofont kapott „elvtársaitól”

Mitch McConnell republikánus szenátor lesújtó véleményt mondott szerdán Orbánékról:

„Már korábban is beszéltem arról, hogy

Magyarország évtizedek óta a Nyugat legelszántabb ellenfeleinek pályájára sodródott. Ez egy riasztó tendencia”

– fogalmazott.

Saját párttársait is kemény kritikával illette a szenátor, amikor azzal folytatta, szerinte senki nem tehet úgy, mint ha ezt nem látná. Különösen nem azok az amerikai konzervatívok – emelte ki, akik egyre inkább

személyi kultuszt alakítanak ki Orbán Viktor körül.

A szenátor odaszúrt Donald Trumpnak is, mondván, semmi kemény nincs abban, ha valaki

meghajol az autokraták előtt.

Mitch McConnell ezzel utalt arra, amikor az elnökjelölti vitában Donald Trump „kemény fickónak” nevezte Orbán Viktort.

„A revansista hatalmaknak való alárendeltség nem amerikai érték. De ami még ennél is fontosabb, nem áll Amerika érdekében”

– mondta.

Probléma Orbán Putyin-függősége

Felhozta az Orbán-kormány egyre problematikusabb kapcsolatait Kínával és Oroszországgal. Rámutatott, hogy a magyar vezetők nyíltan Moszkva, Peking és Teherán kegyeit keresik. Szóvá tette, hogy Orbán Viktor nemcsak csodálja Vlagyimir Putyin orosz elnököt,

hanem segít neki.

Úgy fogalmazott:

„Minden alkalommal akadályozzák azon európai és transzatlanti erőfeszítéseket, amelyek Oroszország törvénytelen agressziója ellen irányulnak. Magyarország vezetői nem csinálnak titkot abbéli meggyőződésükből, hogy az Egyesült Államok a jövőben hanyatlásnak indul. Nem titkolják, miként készülnek az amerikai gyengeségre és fogadnak a mi kudarcunkra”

számolt be a The Hill a republikánus politikus kijelentéseiről.

Már pofon vágta egyszer Orbánt

A szenátor már 2024 májusában is nyilvánvalóvá tette, egyáltalán nincs „feldobva” attól, hogy Orbán Viktor kormánya vendégül látta Budapesten Hszi Csin-ping kínai elnököt.

McConnell a szenátusban kijelentette, hogy a Donald Trump vezette előző amerikai kormány komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy eltántorítsa Európát a kínai technológiától,

Magyarország azonban számos gazdasági együttműködést ír alá éppen az USA legnagyobb stratégiai ellenfelével szemben

– mondta a republikánus szenátor, akinek beszéde felkerült a honlapjára is.

Wahingtonnak fel kell mérnie, hogy a szövetségesei mennyire elkötelezettek mellettük: nemcsak az értékeik, de az érdekeik mellett is. Hszi Csin-ping budapesti látogatása pedig kevéssé szolgálja az ügyet – tette hozzá.

„Hogy képes Magyarország Kína lábtörlőjeként szolgálni Európában?

Ezt a részt nehezebb összeegyeztetni Washington helyzetével, ahol a Kínára való összpontosítás nemrégiben még hitvallás volt”

– mondta McConnell, aki arra tett utalást, hogy egyesek számára például az rendben van, hogy Orbán egyedüliként a NATO vezetői közül Moszkvában egyeztet Putyinnal. Valaki még csodálhatja is őt ezért, a Kínához való közeledés viszont már más lapra tartozik – jegyezte meg.

Valódi Hírek