Befutott a hatalmas pofon Orbánnak: Donald Trump szenátora Kína lábtörlőjének nevezte a magyar kormányt

Már a republikánusok is megvetik a magyar miniszterelnököt. Orbán Viktor kegyvesztetté válhat Donald Trump köreinél is.

Rendkívül éles kritikákat címzett a magyar kormány felé Mitch McConnell, az amerikai szenátus republikánus frakciójának vezetője, aki egyértelműen jelezte: egyáltalán nincs „feldobva” attól, hogy Orbán Viktor kormánya vendégül látta Budapesten Hszi Csin-ping kínai elnököt.

McConnell a szenátusban kijelentette, hogy a Donald Trump vezette előző amerikai kormány komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy eltántorítsa Európát a kínai technológiától,

Magyarország azonban számos gazdasági együttműködést ír alá éppen az USA legnagyobb stratégiai ellenfelével szemben

– mondta a republikánus szenátor, akinek beszéde felkerült a honlapjára is.

Wahingtonnak fel kell mérnie, hogy a szövetségesei mennyire elkötelezettek mellettük: nemcsak az értékeik, de az érdekeik mellett is. Hszi Csin-ping budapesti látogatása pedig kevéssé szolgálja az ügyet – tette hozzá.

„Hogy képes Magyarország Kína lábtörlőjeként szolgálni Európában?

Ezt a részt nehezebb összeegyeztetni Washington helyzetével, ahol a Kínára való összpontosítás nemrégiben még hitvallás volt”

– mondta McConnell, aki arra tett utalást, hogy egyesek számára például az rendben van, hogy Orbán egyedüliként a NATO vezetői közül Moszkvában egyeztet Putyinnal. Valaki még csodálhatja is őt ezért, a Kínához való közeledés viszont már más lapra tartozik – jegyezte meg.

A szenátor közölte:

Magyarország olyan hatalmak kereszttüzében találta magát, amelyek célja az, hogy aláássák Amerika biztonságát és jólétét.

Hozzátette azt is, hogy Magyarország „remek” példa rá, miként nem szabad viselkedni egy ilyen kihívás közepette. Végül nemcsak a magyaroknak, de összes európai szövetségesüknek is azt üzente:

Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea azon van, hogy aláássanak minket.

Gyorsabban kell cselekednünk, hogy újjáépítsük azt az erőt, ami az agresszió elrettentéséhez és legyőzéséhez szükséges. Felelősségre kell vonnunk egymást, hogy megosszuk a védekezés kollektív terhét. Ezen a fronton még rengeteg tennivaló van.”

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában kijelentette: ő nem akarja ideológiai keretek közé szorítani a gazdaságot, neki az a célja, hogy „a legjobb technológia” jöjjön Magyarországra, ezért fontos szerinte a kínai kapcsolat.

(24.hu / republicanleader.senate.gov nyomán)

Kapcsolódó:

Rendkívüli: Megszólalt a Robert Fico elleni merényletről Orbán Viktor a rádióban, és nagyon furcsákat mondott (+videó)

Baj van a kínai megállapodásokkal: Fogalma sincs Orbán Viktornak, hogy mit írattak alá vele a kommunisták

Mi történt? Kiadta a parancsot Orbán Viktornak a kínai kommunista vezető

Valódi Hírek