Épül a diktatúra: Orbánék Magyarországán már a hírekért is fizetni kell

Folyamatosan szűkül a nyilvánosság.

Az MTI utóbbi tíz évben kiadott hírei között eddig ingyen lehetett kutatni. Ám az „arculatváltást” és „megújulást” követően

már fizetni kell ezekért az információkért.

Teljesen új köntösbe öltöztették az MTI honlapját. A híreket modern felületen lehet olvasni, ám egyre korlátozottabb formában. A lépés már csak azért is érthetetlen, mert a Magyar Távirati Iroda (MTI) köztudottan kiszolgálja a kormányzati politikai igényeket, azoknak megfelelően cenzúrázza a közleményeket, vagy emel fel bizonyos témákat.

Közleményük szerint „kedvezőbb” lett az olvasóknak

Az MTI azt írta közleményében, hogy

„az olvasók bővebb tartalommal, új szolgáltatásokkal, a szakmai felhasználók pedig modern felülettel és

kedvezőbb konstrukcióval vehetik igénybe a hírügynökség szolgáltatásokat.”

A megújult külsővel az MTI egy hírportálra emlékeztet, kevésbé egy hírügynökségre.

A nepszava.hu megkereste a változásokkal kapcsolatban Polyák Gábort, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét. Ő azt mondta:

„A megújult, hírportálszerű felületre semmi szükség, hiszen egy hírügynökség feladata nem a végső hírfogyasztók, hanem újságírók, különféle szerkesztőségek, tartalomkészítők kiszolgálása.”

Szerinte önmagában azzal nem lenne gond, hogy komolyabb, átfogó tartalmakért fizetni kell valahol. Felhívta arra is a figyelmet, hogy 2010 után pont azért tették ingyenessé az MTI-t, hogy a kormánypropagandát minél több helyre el tudják juttatni, könnyen átvegyék a híreket azok a televíziók, rádiók és kisebb újságok, portálok is, ahol pénzszűkében vannak.

Szerinte a legkomolyabb probléma az, hogy:

„annak a minimális feladatnak felel meg az MTI, hogy híreket ad ki, ám a valós célt, a minőségi hírszolgáltatást egyáltalán nem teljesíti”

– mondta a portálnak.

Fizetősek lettek bizonyos szolgáltatások

A megjelenés nem is annyira fontos, ennél sokkal fajsúlyosabb, hogy az

MTI változtatott több szolgáltatás hozzáférésén is.

Annak ellenére, hogy a közleményben azt írták, hogy

„egy gyors és egyszerű regisztrációt követően még szélesebb hírkínálatot érhetnek el a felhasználók, térítésmentesen”.

Azonban ez nem felel meg a valóságnak. Mégpedig azért, mert módosult az archívum elérhetősége is. Az utóbbi tíz év hírei között eddig szabadon kutathatott bárki, miután ingyenesen regisztrált. A változtatások miatt jelenleg azonban fizetés nélkül csak a 10 évnél régebbi híreket lehet megnézni. Az elmúlt tíz év tudósításaiért

fizetős regisztrációra van szükség.

Ez azért gond, mert azok a kutatók, újságírók, elemzők, akinek például nincs pénzük előfizetésre,

az MTI gyűjteményéből már nem tudják szembesíteni a politikusokat korábbi kijelentéseikkel, állításaikkal.

Felkérdezték őket, de nem válaszoltak érdemben

Sok kérdés merült fel az átalakítással kapcsolatban. A portál arra is kíváncsi volt, hogy

  • miért nem ingyenesek az elmúlt 10 év hírei,
  • hogy mennyibe kerül a fizetős regisztráció
  • és különbséget tesznek-e az összegben, ha valaki magáncélból olvasna,
  • vagy hogy mekkora bevételt remélnek ettől.

Ezért a kérdésekkel megkeresték az MTVA-t és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t.

A Duna Médiaszolgáltató kitérő válaszokat adott, arra sem válaszolt, hogy miért pont az elmúlt 10 év – pont a NER-korszak – híreihez nem lehet hozzáférni. Azt írták, hogy

„a korábbi archívumi felületen nem a teljes MTI-kiadás szerepelt, csak annak egy szűkebb válogatása, az új mti.hu regisztrált oldalán viszont a korábbiaknál több hír és fotó érhető elő, ráadásul 30 nap helyett már 365 napig.”

A portálnak a hírügynökség több munkatársa is megerősítette, hozzájuk is eljutott a visszajelzés, hogy a megújult felületen sokkal nehezebb keresni, főleg az archívummal kapcsolatban érkeztek negatív visszajelzések. Hozzátették, már nincs időrendi sorrend szerinti megjelenítése sem a híreknek.

A portál azt is megtudta, hogy az új mti.hu-t egy külön csapat kezeli, ők válogatják, hogy egy-egy rovat hírei közül mi látszódjon a hírportál nyilvános felületén. Ez egy 6-8 fős csapat, akiknek jószerivel nincs valós szakmai tapasztalata. A források azt mondták, nem gondolják, hogy a hozzáférés szűkítése volt a cél, hiszen

„a felületre csak a »politikailag« sokszorosan ellenőrzött hírek kerülhetnek ki”

– írták.

Valódi Hírek