Meghalt Jelenits István

Nyugodjon békében!

91 éves korában

meghalt Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, professor emeritus.

A közismert piarista szerzetes és irodalomtanár egészségi állapotáról legutóbb 2023 júliusában érkeztek kedvezőtlen hírek, amikor egy térdműtét után agyvérzést kapott, ezért ismét kórházba került. Az orvosai azt mondták, állapota javul, de felépülése hosszú ideig fog tartani.

Jelenits István 1932. december 16-án született Berettyóújfalun. A Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1951-ben. 1955-ben végezte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakát, és még abban az évben belépett a piarista rendbe, négy év múlva pedig teológiai doktorrá avatták Egerben.

1960-tól kezdve hittant, valamint magyar nyelvet és irodalmat tanított először a kecskeméti, majd a budapesti piarista gimnáziumban. 1965-től bibliai tárgyakat is oktatott a Kalazantinum Hittudományi Főiskolán, később, 2000-től pedig annak utódintézményében, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

1985 és 1995 között a piarista rend magyarországi tartományfőnökeként szolgált. 1992-től éveken át tanított a gödi, majd 1994-től a váci piarista iskolában, továbbá a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is. 1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán esztétikatanárként, tanszékvezetőként, majd emeritus professzorként dolgozott.

1993 és 1997 között tagja volt az Országos Köznevelési Tanácsnak, 1998-tól 2003-ig pedig a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. igazgatóságában tevékenykedett. 1995 óta a Pilinszky János Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke volt.

Írásai – amelyek a Szentírásról, Janus Pannonius és Pilinszky János költészetéről, irodalomról, valamint nevelési kérdésekről és más témákról szólnak – főként a Vigilia és az Új Ember folyóiratokban jelentek meg. Összegyűjtött műveit az Új Ember Kiadó 1999 és 2001 között öt kötetben adta ki. 2002-ben 70. születésnapját az Útjaidon című ünnepi kötettel ünnepelték. 2007-ben jelent meg interjú- és verseskötete, a Ha valaki beszél.

„Fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva búcsúzunk Jelenits István piarista tanártól. Több mint fél évszázadon át tanított, írt, beszélt sok-sok embertársához. Sokan gyászoljuk. Mi, egykori piarista diákok sok-sok emlékkel és szeretettel gondolunk rá, és őrizzük emlékét.

Isten veled Tanár Úr!”

– írta közösségi oldalán Pálinkás József.

(index.hu nyomán)

Valódi Hírek