Most érkezett: Legyalulta az ellenzéki összefogás a Fidesz jelöltjét a pécsi időközi választáson

Az ellenzék egyetlen jelölt mögé sorolt be, a Fidesz rögtön elvérzett.

Ezért került sor a pécsi időközi választás lebonyolítására

Fürj Csaba, a pécsi polgármester nevével fémjelzett ellenzéki szervezet, a Péterffy Attila Pécs Jövőjéért Egyesület jelöltje nyerte a pécsi időközi választást a város 15-ös körzetében. A választásra azért volt szükség, mert az ellenzéki jelölt és a Fidesz június 9-ei jelöltje, Vörösné Deák Andrea azonos számú szavazatot kapott a rendes önkormányzati választáson.

A jelöltek a fej fej melletti verseny ellenére nem szerepeltek jól június 9-én: a holtversenyben végzett indulók kevesebb mint 37%-ot szereztek. A Fidesz gyenge választási eredménye nem okozott nagy meglepetést, az ellenzéki jelölt gyenge szereplése azonban magyarázatra szorul. Fürj Csaba rossz szereplésének fő oka, hogy az ellenzék négyfelé tagozódott, így a szavazataikat megosztották a jelöltek között az ellenzéki érzelmű választók.

Az ellenzék azonban ezúttal tanult a hibájából: minden szervezet egységesen besorolt Fürj Csaba mögé. A Fidesz is képes volt változtatni, a párt a jelöltjét cserélte le. Ezúttal Kővári János, a leköszönő testület Fidesz-frakcióvezetője szállt ringbe – ő egy másik pécsi körzetben egyébként elbukott június 9-én.

Íme a pécsi időközi választás végeredménye: az ellenzék jelöltje letarolta a Fidesz indulóját

Az ellenzéki Fürj Csaba toronymagasan nyerte a szeptember 22-ei időközi választást Pécs 15-ös körzetében. A képviselő 1180 vokssal diadalmaskodott, ami az érvényes szavazatok 58,82%-át jelenti. Fürj tehát 20 százalékpontot javított a június 9-ei szavazati arányán. A választás az időközi voksolásokhoz képest viszonylag magas, több mint 30%-os részvétel mellett zajlott.

Részvételi arány a szeptember 22-ei pécsi időközi választáson a város 15. körzetében.

Kővári János, a kormánypártok jelöltje alacsonyabb részvétel mellett arányaiban ugyanúgy szerepelt, mind elődje a júniusi választáson. 742 szavatot szerzett, amely a szavazatok kevesebb mint 37%-ára volt elég.

Fürj Csaba és Kővári János szavazatszáma a szeptember 22-ei pécsi időközi választáson a város 15. körzetében.

A futottak még kategóriában felbukkan Kővári János – aki az elmúlt évtizedekben a Fidesz és a Jobbik mellett a Momentum soraiban is felbukkant, azonban jelenleg már függetlenként politizál –, mindössze 42 szavazatot és alig több mint 2%-ot kapott. Vele azonos számú voksot kapott a Mi Hazánk jelöltje, Horváth Sándor László is.

A voksolást követően a városi közgyűlésben a Fidesznek 11, a városvezető ellenzéki koalíciónak 10, három egyéb ellenzéki szervezetnek 1-1-1 képviselője, míg a Mi Hazánknak további 1 képviselője van. Ha az ellenzék különböző szervezetei összetartanak, akkor októbertől újra többsége lesz az ellenzéknek.

A részletes végeredményt >>ITT<< tudod megnézni.

Valódi Hírek