Elon Musk szatellitjei túlvilágítják az égboltot

A techguru szatellitjei miatt nem látszanak a csillagok.

Az Elon Musk növekvő műholdhálózatából származó rádióhullámok akadályozzák a tudósokat abban, hogy betekintést nyerjenek az univerzumba teleszkópjaikkal.

A BBC arról számolt be, hogy a Starlink műholdak új generációja, amelyek a világ egyes helyein gyors internetet biztosítanak, jobban zavarják a rádióteleszkópokat, mint a korábbi verziók.

Kapcsolódó: Elindult a puncsolás: Miért barátkozik Novák Katalin a világ leggazdagabb emberével?

Az új műholdak leginkább távoli, elszigetelt helyeken, illetve háborús övezetekben biztosítanak gyors internetet, ahol más módon problémás lenne az internetkapcsolat fenntartása.

Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy ez szükséges rossz, érdemes figyelembe venni, hogy az internet kábelek tetemes része most is az óceánok között fut. A Holland Rádiócsillagászati Intézet (ASTRON) szerint a több ezer keringő műhold „elvakítja” rádióteleszkópokat, és ez akadályozza a csillagászati kutatásokat.

Musk cége a SpaceX, amely a Starlink tulajdonosa, nem regált a BBC ezzel kapcsolatos kérdéseire. Hiába azonban a világ internetes lefedettségének növekedése, ennek hatalmas ára van.

„Valahányszor újabb ilyen műholdakat bocsátanak útra, amelyek ilyen típusú emissziót bocsátanak ki,
egyre kevesebbet látunk az égboltból”

– mondta Jessica Dempsey professzor, az ASTRON igazgatója a lapnak.

„Olyan dolgokat próbálunk megfigyelni, mint az úgynevezett »jet«-ek, amelyeket a galaxisok közepén lévő fekete lyukak bocsátanak ki. Vizsgálunk néhány nagyon korai galaxist is, amelyek több millió fényévre vannak, valamint az exobolygókat”

– mondta magyarázatképpen, hogy miben akadályozza a csillagászokat ez a sok modern műhold, amelyeknek sugárzása harminckétszerese az első generációs szatellitokénak (az exobolygók a potenciálisan lakható, vagy életet tartalmazó idegen bolygók – a szerk.).

Ennek megfelelően a kibocsátott sugárzás mennyisége meghaladja a Nemzetközi Távközlési Unió iparági testülete által meghatározott előírásokat.

Egy becslés szerint jelenleg 6402 Starlink műhold kering a Föld felett körülbelül 550 kilométeres magasságban, amely így messze a legnagyobb szolgáltató és a legnagyobb károkat okozza az űrkutatásnak. 2030-ra pedig várhatóan több, mint százezer szatelit kering majd a bolygó körül.

Valódi Hírek