Ez vár ránk is? Drámai a helyzet a szomszédos országokban, kimenekítik otthonaikból a lakosságot (+videók)

Az árvíz miatt kritikussá vált a helyzet több ausztriai, csehországi és lengyelországi régióban is

Kimenekítik a lakosságot az otthonaikból

Az MTI közlése szerint a heves esőzések miatt többek között az alsó-ausztriai St. Pölten és Tulln kerületeket is katasztrófa sújtotta területté nyilvánították vasárnap kora reggel, szombaton pedig már 42 településre és kataszteri közösségre vonatkozott ugyanez.

Több településen is polgári védelmi riasztást rendeltek el,

a lakosokat ki kellett menekíteniük az otthonaikból.

Ausztria

Ausztriában továbbra is rendkívüli intenzitású esőzésekre készülnek.

„Az egész országban már most is és ezután is hatalmas áradások lesznek”

– közölte Stephan Pernkopf kormányzóhelyettes az APA hírügynökségnek, arra kérve a lakosságot, hogy kerüljék a felesleges utazásokat.

Az éjszaka folyamán 1159 tűzoltóegységet 2168 járművel 4490 bevetésre hívtak Alsó-Ausztriában, de Burgenlandban is tűzoltók segítségére volt szükség. Az előrejelzés szerint az eső csak kedden fog teljesen megszűnni. Az autóval való utazást továbbra sem ajánlják az embereknek.

Csehország

A magas vízállással és árvízzel járó viharok továbbra is sok munkát adnak a csehországi mentőszolgálatoknak is. Az árvíz leginkább a Lengyelországgal határos régiót érinti az ország keleti részén. Cesky Tesin polgármestere elrendelte több ezer lakos evakuálását a városközpontból, ugyanis az Odera egyik mellékfolyója gátszakadással fenyeget.

A folyónál fekvő Opavában az akut árvízveszély miatt már több ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. A katasztrófa érintette a város legnagyobb lakótelepét is. Az előrejelzések szerint az esőzések legkorábban hétfőig várhatóan nem hagynak alább – közölték.

Lengyelország

Lengyelországban már számos helyen is több eső esett, mint az 1997-es úgynevezett „millenniumi árvíz idején” – hívta fel a figyelmet Donald Tusk miniszterelnök.

A kormányfő felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a délnyugat-lengyelországi folyók vízszintjének emelkedése miatt időben meneküljenek biztonságba. Jelezték, hogy kritikus a helyzet áll elő a Glatzer-havasok egyik gátjánál, Lengyelország és a Cseh Köztársaság határán is.

Románia

Romániában újabb halálos áldozatai vannak az ország keleti részében pusztító áradásoknak. Galac megyében két településen táborokat hoztak létre az evakuált embereknek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint az újabb halálos áldozatot is Galac megyéből, Slobozia Conachi településről jelentették, így ötre nőtt a halálos áldozatok száma. Az Agerpres hírügynökség közlése szerint az újabb halálos áldozatot korábban eltűntként tartották nyilván, egy embert még mindig keresnek a hatóságok.

Marcel Ciolacu kormányfő vasárnap ellátogatott a Galac megyei faluba, ahol az otthonukból evakuált emberek számára létrehozott tábort kereste fel. A belügyminisztérium szombaton este jelentette be, hogy az árvíz sújtotta Slobozia Conachi és Pechea településen 400 férőhelyes táborokat hoznak létre az otthonukat elhagyni kényszerülő helyieknek. Közölte, hogy gyorssegélyt, élelmet és egészségügyi ellátást is biztosítanak az árvízkárosultaknak.

Slobozia Conachi településen 30 katonai sátrat állítottak fel 200 ággyal és hálózsákkal, működő fűtőberendezéssel. A táborban két fürdőszobának, illetve két konyhának berendezett konténer és egészségügyi központ is van.

A belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint az elmúlt 24 órában hat moldvai megye – Galac, Vaslui, Arges, Bákó, Iasi, Neamt – és a bánsági Temes megye 28 településének több mint ötezer háztartását érintették a heves esőzések nyomán kialakult áradások. Több főút és a megyei út jelenleg is járhatatlan, a tűzoltók a mentési munkálatok mellett a kutak kitakarításában is segédkeznek.

A román országos hidrológiai és vízgazdálkodási intézet (INHGA) vasárnap több, hétfő estig érvényes harmad-, másod- és elsőfokú figyelmeztetést adott ki árvizekre, gyors vízszintemelkedésre az ország 13 vízgyűjtő területén lévő folyókra. A harmadfokú, vörös riasztás moldvai folyókra érvényes.

Kapcsolódó:

Közeleg a pokol Magyarországra: Elrendelték az árvízvédelmi készültséget (+fotók)

Valódi Hírek