Lehullt a lepel a Karmelita titkáról: Hazavághatja a gazdaságot Orbán újabb sötét ügylete

„Első körben” 10 milliárdot adnak a Szerb Köztársaságnak.

Mindössze egy kétsoros közleményben számolt be róla az MTI, hogy Orbán Viktor csütörtökön a Karmelita kolostorban tárgyalt Milorad Dodikkal, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökével.

Orbán sajtófőnöke sok mindent „elfelejtett”

A közlemény szerint a találkozón a Nyugat-Balkán EU-integrációja volt a téma, hogy Magyarország az EU soros elnökeként miként tudja előremozdítani a folyamatot. Azonban úgy tűnik, Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke „elmulasztott” tájékoztatást adni arról, hogy milyen megállapodásokat kötöttek. Milorad Dodik ugyanis az X közösségi oldalon már beszámolt a találkozó részleteiről.

Szijjártó tudatta: „első körben” 10 milliárdot adnak a Szerb Köztársaságnak

Néhány apróságról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tett bejelentést a boszniai szerb vezetővel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter egyebek mellett bejelentette, hogy a magyar kormány folytatja mezőgazdasági fejlesztési programját, és

első körben összesen 26,5 millió eurónyi (mintegy 10,4 milliárd forint) értékű támogatást adtak a boszniai Szerb Köztársaságban működő gazdák számára.

Az összegből 54 magyar vállalattól 4700 darab, Magyarországon gyártott mezőgazdasági eszközt vásároltak. Ezenkívül egy naperőműpark, egy szélerőműpark és egy szennyvíztisztító telep építésének előkészítése is zajlik, amiket magyar vállalkozók fognak fejleszteni – közölte.

Dodik kitüntette Orbánt, amiért ilyen sok pénzt adott nekik ajándékba

Azonban nem mindenki szerint ennyire „jó partner” Milorad Dodik, ugyanis az Egyesült Államok ezen a nyáron már sokadik alkalommal sújtotta szankciókkal Dodik családi cégeit, amiért a gyanú szerint saját vagyonának gyarapítására használta fel a hivatalos pozícióját. Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint 2024-ben Dodik úgy manipulálta a bosznia-hercegovinai költségvetés tervezetét, hogy az Igor fiához köthető Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka nevű cég versenyeztetés nélkül kapjon állami megbízást informatikai szolgáltatásokra.

Milorad Dodik idén a legmagasabb rangú állami kitüntetésüket adta át Orbánnak, amiért a magyar miniszterelnök Magyarország teljes támogatásáról biztosította őt.

(24.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Fotókkal: Putyin embere kitüntette Orbán Viktort

Orbán Viktor gigantikus támogatást jelentett be: Hatalmas segítség lesz az országnak

Orbán döntött: Kihúzza a csávából szerb haverját a magyarok pénzén

Valódi Hírek