Fotókkal: Putyin embere kitüntette Orbán Viktort

Egy éve még Vlagyimir Putyin kapta meg ezt a kitüntetést.

A boszniai szerbek továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására, „a két nép egymásra van utalva” – jelentette ki Orbán Viktor a boszniai Banja Lukában pénteken, miután átvette a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje láncon elnevezésű kitüntetést Milorad Dodiktól, a többségében szerbek lakta boszniai entitás elnökétől.

Szerinte „hiányzik a felismerés” az EU-ban

Orbán azt mondta: az Európai Unióban hiányzik az a felismerés, hogy Európának szüksége van a szerbekre, mert szerinte „a szerbek nélkül nincs európai biztonság, nincs stabilitás, nincs egészséges Európai Unió”.

„Megtiszteltetés a kitüntetés, amely a barátság, a bizalom és jövőbe vetett kölcsönös optimizmus kifejezése is”

– hangoztatta Orbán.

Elmondta: a szerbekkel szembeni nemzetközi politikát „méltánytalannak és igazságtalannak” tartja, ezért mindig is kiállt a szerbek mellett a nemzetközi politikában.

Mint mondta, az Európai Unióval „sok baj van, én is naponta harcolok ott”, de – fogalmazott –

„ma nincs jobb nemzetközi keret, ahol a nemzetek meg tudnak erősödni, mint az EU”.

A miniszterelnök úgy folytatta: mindent meg fog tenni, hogy minél közelebb kerüljenek a ma elérhető legjobb nemzetközi kerethez.

Orbán úgy véli, „ha kívülről avatkoznak be, az mindenkinek rossz”

Fontosnak mondta, hogy júliustól Magyarország tölti be az EU soros elnökségét. Ennek jegyében külön csapat foglalkozik Boszniával – tette hozzá. Szerinte már régen meg kellett volna születnie a döntésnek arról, hogy Bosznia-Hercegovina és Szerbia az EU tagja legyen. Úgy gondolja, „évtizedeket vesztegettünk el”.

Azt mondta, „egy keleti bővítés lázálma” sorolta hátrább a nyugat-balkáni bővítést. Kiemelte, a magyar álláspont az, hogy először ezt a bővítést be kell fejezni, és utána lehet a nehezebb és bonyolultabb keleti iránnyal foglalkozni.

Orbán kifogásolta azt is, hogy a boszniai ügyekbe „külföldről próbálnak beavatkozni”. Kijelentette, hogy ezzel a folyamat elveszítheti a dinamizmust, politikai válság alakul ki, és mindez „leértékeli Európa munkáját”.

„Ha kívülről avatkoznak be, az mindenkinek rossz, Európának is, a szerbeknek is, Boszniának is”

– fogalmazott Orbán Viktor, akinek kormánya rendszeresen avatkozik be más országok politikájába. A miniszterelnök azonban erről már nem beszélt.

Hangoztatta: Magyarország nagy jövő előtt álló területet lát a Nyugat-Balkánban, így a boszniai szerb entitásban is, ahol szerinte „fontos befektetésekre nyílik lehetőség”.

Orbán méltatta a kétoldalú gazdasági együttműködést is, kiemelve a már futó mezőgazdasági támogatási programot, valamint a kétoldalú pénzügyi együttműködést. Emlékeztetett, pénteken üzleti fórumot is tartanak a két fél között Banja Lukában.

Azt mondta, a magyar autópályarendszer érintett szakaszát „pillanatok alatt” átadják a horvát határig.

Miért tüntették ki Orbánt?

Milorad Dodik elmondta: a boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából adományozott kitüntetést az a hozzájárulás indokolta, amelyet Orbán Viktor tett a kétoldalú kapcsolatok terén. Kiemelte a két fél „barátságát”,

köszönetet mondott a folyamatos támogatásért,

és hangoztatta: biztos benne, hogy közösen „még jobb eredményeket” tudnak elérni.

Mint mondta, szeretnék az emberek szintjén is erősíteni az együttműködést, azt további területekre terjesztik ki, mint az egyetemi szint, a sport és a turizmus területe.

A boszniai szerb vezető azt is mondta:

„a magyar állam példakép arra, hogyan kell viszonyulni a családhoz, hogyan kell megtartani a hagyományos társadalmat”.

Hangoztatta, hogy Európának erős vezetőkre van szüksége, és Orbán Viktor szerinte ilyen. Köszönetet mondott azért is, hogy a magyar kormányfő vélekedése szerint egy „igazságosabb világért lép fel”.

Orbán Viktor csütörtökön Szarajevóban tárgyalt Borjana Kristo boszniai miniszterelnökkel, és találkozott a bosznia-hercegovinai államszövetség vezetőivel – a bosnyák Denis Beciroviccsal, a szerb Zeljka Cvijanoviccsal és a horvát Zeljko Komsiccsal – is.

Megbeszéléseik fő témái a magyar–boszniai kétoldalú kapcsolatok és aktuális európai ügyek voltak. Kristo köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak, hogy Magyarország határozottan és fenntartások nélkül támogatja Szarajevó európai uniós integrációját, és kérte, hogy folytassák „a jó gazdasági együttműködést a két ország között”.

Fotók:

(MTI)

Valódi Hírek