Lázár csütörtökön bejelentette: Újabb kétharmada lehet a kormánynak

Nagy csinnadrattával jelentette be a hírt.

Az Orbán-kormány imádja megvásárolni a cégeket magyar nemzeti érdekre hivatkozva, aztán persze kérdéses, hogy marad-e magyar tulajdonban vagy továbbadják, miután megvették. Mindenesetre a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér után most újabb bevásárlást tervez a kormány, a GYSEV-ből akarja kivásárolni az egyik osztrák tulajdonostársat.

A Strabagot vásárolnák ki

Már tavaly ősszel megpendítette Lázár János építési és közlekedési miniszter, hogy az osztrák Strabagnak a GYSEV-ben lévő tulajdonrészére ajánlatot tett a magyar kormány. Akkor még az osztrák állam 20 százalékos tulajdonrészére „pályázott”, de a jelek szerint megelégedtek a Strabag kivásárlásával.

A miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-ben (GYSEV) többségi tulajdonrészhez juthat az állam. Az osztrák versenyhatóság is engedélyt adott ugyanis az ügylethez – tudatta a miniszter közösségi oldalán.

A cégnek jelenleg három tulajdonosa van:

  • a magyar állam,
  • az osztrák állam,
  • valamint a Strabag.

Mint ismert, a többségi tulajdon eddig is a magyar állam birtokában volt, azonban Lázár János többször felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrák vétójog él a tulajdonrész miatt.

A miniszter a jelek szerint elégedett a mostani lehetőséggel. Kérdés, hogy az utasok is elégedettek lesznek-e. Arról sem szól egyelőre a fáma, hogy mennyibe kerül majd az adófizetőknek mindez.

Lázár örül

A miniszter Facebook-posztjában azt rögzítette:

„Ugyanakkor a nótát annak kell rendelnie aki a számlát fizeti – ez pedig Magyarország.

A tranzakció jó hír a magyar vasút minden utasának és dolgozójának is. A GySEV – magyar adófizetői pénzből is elért – fejlettsége mostantól érezhető mértékben fog hozzájárulni a MÁV felzárkóztatásához is.

Volt aki látványosan szurkolt a projekt ellen, és volt aki csak nem mert hinni benne. Egyformán tévedtek. Nincs lehetetlen! Legfeljebb csak tehetetlen, de ennek a luxusát soha nem engedhetjük meg magunknak.”

Épp most döntöttek a GYSEV állami garanciával történő motorvonat-vásárlásáról

Megírtuk, hogy engedélyezte a kormány, hogy az az Európai Beruházási Bank (EIB) és a GYSEV Zrt. szerződést kössön új villamos motorvonatok beszerzéséről. Az ügylethez állami garancia is szükséges, azt is megadják.

A rendelet alapján a GYSEV 9 darab, ezeken túl opcionálisan további 2 darab motorvonatot vásárol majd, hogy javítsák a vasúti személyszállítási szolgáltatást. A hitelszerződés keretösszege legfeljebb

160 millió euró (mintegy 63 milliárd forint).

A rendelet szerint a szerződés megkötéséért a pénzügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter felel. Lázár János építési és közlekedési miniszter felelőssége, hogy a GYSEV Zrt. az összegből csak annyit hívjon majd le, amennyi a motorvonatok beszerzéséhez ténylegesen szükséges.

Mindazonáltal furcsa, hogy a kormány az utolsó pillanatig húzta a motorvonatok vásárlásához szükséges feltételek biztosításáról szóló döntést. Elképzelhető, hogy már ez is összefüggésben volt az újonnan bejelentett vásárlási ajánlat szándékával.

(Lázár János/Facebook / Nyugati Fény)

Valódi Hírek