Hatalmas fordulat jött a Pegasus-botrányban: Völner Pál állát a földről kell összeszedni

Lengyelország vezetése bekeményít Pegasus-ügyben.

A lengyel alkotmánybíróság kigáncsolná a Pegasus kormányzati használatát vizsgáló bizottságot. A háromfős testület keddi döntése szerint ugyanis

sérti az alkotmányt

az a januárban megszavazott határozat, amelynek értelmében parlamenti vizsgálóbizottságot állítottak fel a Pegasus kémszoftver korábbi használata és visszaélései miatt. A döntés egyhangú volt.

Január közepén szavazott Lengyelország alsóháza a Pegasus-vizsgálóbizottság felállításáról

432-en szavaztak igennel 2024 januárjában a 460 fős parlament alsóházából arra, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel annak felfedésére,

visszaélt-e az előző kormány a Pegasus izraeli kémszoftverrel.

Ez volt a jelenlegi, Donald Tusk vezette kormány egyik legfontosabb választási ígérete is.

A bizottság azt lenne hivatott megállapítani, hogy jogszerűek voltak-e azok a nyomozóakciók, amelyeket a Pegasus kémprogram felhasználásával végeztek. Ezek 2015-től nyolc éven át folytak a Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányzása idején, amely

az Orbán Viktor vezette Fidesszel rendkívül jó kapcsolatokat ápol.

Akkor Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke is azt nyilatkozta, hogy áll a bizottság kérdései elé – írta korábban a Népszava.

Inkább mégis megfutamodott Orbán barátja?

A vizsgálóbizottság jogszerűségét vizsgáló alkotmánybírósági eljárást ugyanis még márciusban a fő ellenzéki (előző kormányzó-) párt, a PiS képviselői indítványozták.

Nem véletlen, hiszen a felállított vizsgálóbizottság éppen azt vizsgálta, történt-e visszaélés a kémszoftver használatánál az előző, PiS által vezetett kormánykoalíció idején.

Az alkotmánybíróság szerint az, ahogy elfogadta a parlament a vizsgálóbizottság felállításáról szóló határozatot, az alaptörvény második cikkelyét sérti. Ez a cikkely arról szól, hogy Lengyelország demokratikus jogállam.

Kacifántos indoklást adtak

Stanislaw Piotrowicz alkotmánybíró azzal indokolta a döntést, hogy a parlamenti határozat elfogadásakor, idén januárban a parlament alsóháza szabálytalan összetételben ült össze. Szymon Holownia alsóházi elnök ugyanis megakadályozta Mariusz Kaminski és Maciej Wasik mandátumának betöltését, ami a bíró szerint jogtalan volt.

A két ellenzéki képviselőt még decemberben ítélték kétévi szabadságvesztésre annak ellenére, hogy Andrzej Duda köztársasági elnök korábban kegyelemben részesítette őket. Az ítéletre hivatkozva Szymon Holownia aláírta a két képviselő mandátumfosztását, ezt a lépést viszont a lengyel legfelsőbb bíróság nem erősítette meg.

Tusk kormánya ragaszkodik a visszaélések felderítéséhez

A kormányzati politikusok és egyes jogászok azonban

nem tartják hatályosnak az alkotmánybírósági ítéleteket,

és nem teszik azokat közzé a lengyel jogi közlönyben sem. A szejm egyik márciusi határozatában úgy ítélte meg: a „jogsértő módon kiadott alkotmánybírósági döntések” figyelembe vétele sértheti a törvényesség elvét.

Politikai kinevezettek próbálják gáncsolni az ügyet

Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszter májusban a CEU-n tartott előadást. Itt beszélt a lengyel jogi testületekkel kapcsolatos problémákról is. Külön kiemelte, hogy az alkotmánybíróságban csak a Kaczynski vezette PiS párt kinevezettjei ülnek, csakúgy, mint a Nemzeti Igazságszolgáltatási Tanácsban.

„Több mint 2000 új bírót is kineveztek 2018 óta. Ők és az említett intézmények mind politikai küldetésüket teljesítik”

idézte Bodnart az infovilag.hu.

Orbánék is akadályozzák a Pegasus-vizsgálatokat, ahol tudják

A Pegasus kémszoftverrel okostelefonokat lehet lehallgatni úgy, hogy közben hozzá tudnak férni a többi, telefonon tárolt adathoz is. 3 éve kiderült, hogy Magyarországon is ellenzéki politikusokat és újságírókat is megfigyeltek vele.

2021-ben maga Kósa Lajos vallotta be, hogy a Pegasus nevű szupertitkos kémprogramot a Belügyminisztérium vásárolta meg.

A szoftver beszerzését 2017. október 11-én szavazta meg a parlament nemzetbiztonsági bizottsága egy rutinszerűnek tűnő szavazáson, amelyen arról döntöttek, hogy a bizottság által felügyelt magyar titkosszolgálatok

közbeszerzési eljárás nélkül, a verseny és a nyilvánosság kizárásával

szerezhessenek be bizonyos eszközöket.

A Pegasust a titkosszolgálati megfigyeléseket technikailag lebonyolító Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akarta beszerezni, ezt kormánypárti és ellenzéki képviselők ezúttal is egyhangúlag megszavazták.

Közben kiderült, hogy magyar részről a vásárló egy közvetítőcég, a Communication Technologies Kft. volt, amelynek tulajdonosi körében 2019-ben Pintér Sándor régi bizalmasa,

Tasnádi László is felbukkant.

Az ügyben lépett az Európai Parlament is, a Pegazus használatát vizsgáló EU-s bizottság 2023-ban Magyarországra is ellátogatott, de a kormány nem fogadta a delegációt.

Valódi Hírek