Pintér emberénél elgurult a gyógyszer: Olyan terhet akar az orvosok nyakába rakni, ami vihetetlen

A kormány megháromszorozná az orvosok ügyeleti terhelését.

Takács Péter egészségügyi államtitkár nem aprózza el: megháromszorozná az orvosokra jutó ügyeletek számát. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tiltakozik a döntés ellen.

Havi 6 ügyeletet is elrendelhetnének a munkaidőn felül

„Jelen pillanatban a fenyegető változások távolabb kerültek, de nem hárultak el”

– írta közleményében a MOK, miután szerdán a szakmai szervezet is részt vett azon az egyeztetésen, amelyet Takács Péter egészségügyi államtitkár hívott össze. A megbeszélés célja az volt, hogy tárgyaljanak az ágazatot érintő új jogszabály-módosításról.

A szeptember 4-ei egyeztetésen az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. A szakmai szervezet a telex.hu-nak azt írta: a terveket jelentős visszalépésként értékelik.

A módosítás ugyanis lehetőséget adna arra, hogy az eddigi havi kettő helyett akár hat ügyelet ellátására kötelezzék az orvosokat. A szakmai szervezet szerint, ha elfogadnák a jogszabály-módosítást,

az orvosok és szakdolgozók munkaterhei tovább növekednének, miközben a jogaikat korlátoznák.

A MOK részéről Álmos Péter elnök és Srádi Péter országos és budapesti területi küldött vett részt az egyeztetésen.

Idén már biztosan nem tárgyalja a parlament a kérdést

Kiderült, hogy

Takács Péter a tervezetet idén már nem terjeszti be a parlamentnek.

Az államtitkár azonban a jogszabályok módosításához ragaszkodik, a tervezetet tavasszal benyújtja, ehhez kérte a résztvevők javaslatait.

A MOK korábban már a Belügyminisztériumnak is jelezte, hogy a jogszabály-módosítást jelenlegi formájában nem fogadják el.

Az ügyelet utáni rendes munkaidőre nem járna bér

Takács Péter a jogszabály-módosítás tervezetét augusztus 15-én küldte el a kamarának véleményezésre. A MOK megerősítette, hogy számos ponton belenyúlnának az eddigi munkaszervezésbe:

  • Az eddigi 2 helyett akár havi 6 ügyeletet is elrendelhetnének az adott munkavállaló beleegyezése nélkül (!). A MOK szerint a tervezet hatályon kívül helyezi a kétheti, munkáltató által kötelezően elrendelhető ügyeleti korlátot, így a rendes munkaidő terhére rendelhetik el (részleges felárral) a havonta összesen 6 ügyeletet, önként vállalt többletmunka nélkül.
  • Az ügyeleti idő nem növelné érdemben a nyugdíjhoz számított időt.
  • A munkáltató javasolhatná terhes, gyermekét egyedül nevelő vagy nyugdíjas munkavállalók részvételét az ügyeletben. Jelenleg az érintettek csak saját kifejezett kérésükre ügyelhetnek.
  • Az ügyelet utáni, kötelezően pihenőidővel töltött rendes munkaidőre nem járna bér (!). A MOK válasza szerint péntek és szombat után, illetve ünnepnap előtti ügyelet esetén nem járna pihenőidő. Az a munkaidő, amit a kötelező pihenőidő miatt nem tölt a munkahelyén az orvos, nem fog a havi fizetett alapbér alá tartozni.
  • A 11 órás előírt kötelező pihenőidő 8 órára csökkenne, így akár egymás utáni napokra is elő lehetne írni ügyeletet.
  • A tervezet alapján módosítanák, illetve hatályukat vesztenék a jelenlegi jogszabályból azokat a garanciákat, amik szabályozták az ügyeleti túlmunka mértékét, korlátait.
  • A javaslat szerint az ebédidőt is le kellene dolgozni, miközben a bér nem emelkedne. A MOK szerint ez a 8 órás munkaidő esetében 20 perc lenne, a 12 órás műszakban 45 perc.
Valódi Hírek