Dúl a vihar Pintérék és a szakszervezetek között a belügy legújabb terve miatt

Dúl a vihar a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium és a szakszervezetek között.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint felmondások követhetik egymást az egészségügy területén a munkaszervezési szabályok módosítása miatt. A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium azonban úgy nyilatkozott, hogy a kamara „álhíreket” terjeszt.

Épp a napokban tárgyalt a tárca, a MOK, továbbá a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ), a Magyar Kórházszövetség, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói, valamint a Gyógyszerészi Kamara, az MSZ EDDSZ és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete. Az economx.hu részletezése szerint az egyeztetés témája

az egészségügyi dolgozók munkaszervezési szabályainak módosítása volt.

Arról a MOK osztott meg részleteket a közösségi oldalán.

Alább idézzük a kamara bejegyzését

„A MAGYAR ORVOSI KAMARA ÉS A MAGYAR ORVOSOK SZAKSZERVEZETE KÖZLEMÉNYE

A Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkársága egy jogszabály-módosítási tervezetet küldött véleményezésre a Magyar Orvosi Kamarának, mely az állami egészségügy munkaszervezési szabályait kívánja megváltoztatni.

A már normaszöveg szinten kidolgozott javaslat alapján az állami egészségügy súlyos munkaerőhiányát a Kormány az orvosok és szakdolgozók munkaterheinek további növelésével, a jogaik korlátozásával tervezi kezelni.

Nem mérik fel reálisan, hogy milyen károkat okozna a teljes magyar ellátórendszernek, ezáltal a magyar állampolgároknak az állami egészségügy munkakörülményeinek, azaz a gyógyítás feltételeinek további romlása.

A javaslat mindemellett a jogász szakértők szakvéleménye alapján ellentétes az Alkotmánybíróság, a Kúria és az Európai Unió bíróságainak korábbi döntéseivel, iránymutatásával.

A Belügyminisztériumnak jeleztük, hogy

a jogszabály-módosítást nem fogadjuk el,

a bevezetése ellen a Kamara és a Szakszervezet is fel fog lépni a jogszabályi keretek biztosította eszközökkel.

Takács Péter államtitkár 2024. szeptember 4-re egyeztetést hívott össze, ahova a legnagyobb orvosi szakszervezet nem kapott meghívást.

Mivel a Kamara két fővel vehet részt az egyeztetésen, a köztestület képviseletében Álmos Péter elnökkel együtt Srádi Péter országos és budapesti területi MOK küldött, egyben a MOSZ elnöke fog részt venni.

Budapest, 2024. szeptember 3.

Magyar Orvosok Szakszervezete Elnöksége

Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége”

Mit mondott az egyeztetés után a kamara?

Legfrissebb közleményükben hangsúlyozták, hogy az államtitkárság tervezete növeli az egészségügyi dolgozók munkaidejét, csökkenti bérüket, lehetővé teszi várandós vagy krónikus beteg orvosok ügyeleti munkára kötelezését, valamint az önként vállalt többletmunka kiüresítésével elveszi a lehetőséget, hogy az orvosok egyénileg vagy összefogással megvédjék érdekeiket, családi- és magánéletüket.

„Ezért kötelességünknek tartjuk, hogy felmérjük tagjaink szándékát a potenciálisan szükségessé váló közös munkavállalói fellépést illetően is”

– fogalmaztak.

Mint írták, Takács Péter államtitkár ígérete szerint

a tervezetet idén már nem terjesztik be.

„Ugyanakkor az ágazatvezető azt is rögzítette, hogy a jogszabályok módosításához ragaszkodik, a tervezetet tavasszal benyújtja, ehhez kérte a résztvevők javaslatait. Így jelen pillanatban

a fenyegető változások távolabb kerültek, de nem hárultak el”

– áll a közleményben.

Svéd Tamás, a MOK főtitkára volt a vendége az ATV Egyenes Beszéd című műsorának csütörtökön. A műsorban elhangzott a Belügyminisztérium reakciója, miszerint felszólítják a MOK elnökét, hogy fejezze be az „álhírek és a valótlan információk” terjesztését.

Svéd Tamás leszögezte, a MOK a maga részéről mindig a szakmaiságot képviselni. Azt, hogy jelen pillanatban kinek van igaza, a kamara nem döntheti el, az illetékeseknek nyilvánossá kellene tenniük a tervezetet, akkor lehetne ítéletet mondani felette.

Valódi Hírek