Nincs vége az őrületnek: Orbán Viktor elárulta, hogyan fogja „megmenteni” Európát

Orbán a soros elnökségről, az Európa előtt álló kihívásokról beszélt Cernobbióban.

Európa három nagy kihívás előtt áll – mondta Orbán Viktor Olaszországban, az idén 50. alkalommal, Cernobbióban megrendezett fórum előtt olasz és nemzetközi újságíróknak nyilatkozva.

Közölte, az első kihívás a béke kérdése, a második a versenyképesség. A magyar elnökség célja egy új uniós versenyképességi paktum létrehozása, mert e nélkül nem lehetünk versenyképesek sem az Egyesült Államokkal, sem Kínával, sem a Nyugattal, sem a Kelettel szemben – fogalmazott.

A harmadik pedig a migráció – tette hozzá. Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke – mondta a kormányfő.

Az olaszországi fórumról

A napokban arról szóltak a hírek, hogy a magyar miniszterelnök a rendezvényen újból találkozhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Emlékezetes, a két vezető legutóbb Orbán oroszbarát „békemissziója” során találkozott egymással.

Valerio De Molli, a The European House-Ambrosetti kutatóintézet vezérigazgatója milánói sajtótájékoztatóján közölte, azon dolgoznak, hogy az ukrán elnök is jelen lehessen a rendezvényen, azonban biztonsági okok miatt csak az utolsó pillanatokban fog kiderülni, hogy valóban ott lesz-e.

Orbán Viktor az eseményre megérkezve az újságírói kérdésre, miszerint találkozik-e Volodimir Zelenszkijjel, azt felelte:

„Remélem, eljön”.

A fórum programfüzetje szerint mellesleg az ukrán elnök jelen lesz, sőt,

az este folyamán beszédet is mond.

Kapcsolódó: Orbán hatalmas bornírtsággal szórakoztatta az olasz gazdasági fórum résztvevőit

Mit mondott még Orbán az újságíróknak?

Többek között a Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti találkozóra vonatkozó kérdésekre is válaszolt. Mint mondta, az európai kormányok és fővárosok összes könyvtárában több 100 könyv van a béketeremtésről.

„A szakirodalom és személyes tapasztalatom szerint az első kérdés a kommunikáció és ha nem kezdeményezed a kommunikációt megfelelő időben, akkor az eszkaláció egyre nő, és később még nehezebb lesz. Ez az első, második a tűzszünet”

– fogalmazott.

Hozzátette, a nyugati közvéleményben széles körben elterjedt az a „félreértés”, hogy először össze kell állítanunk egy béketervet, majd tárgyalásokat kell kezdenünk, és utána tűzszünetet kell kötnünk. Ez nem igaz – vélekedett a magyar kormányfő.

Emlékeztetett arra, hogy több mint 30 éve dolgozik a politikában és több mint 14 éve az Európai Tanács tagja.

„És az én tapasztalatom az volt, hogy az általunk használt nyelvezet és az általunk kitűzött politikai cél mindig a béke volt. És most a békéről beszélni bűnnek tűnik. Azt mondani, hogy az Európai Unió fő célja a béke megteremtése, negatív dolog”

– jelentette ki Orbán Viktor. Hozzáfűzte, nem hiszi, hogy ez jót tesz az Európai Uniónak.

Orbán Viktor soros elnöksége

A Demokratikus Koalíció kezdeményezésére a szociáldemokrata frakció egyetlen EP-képviselője sem fog részt venni Orbán Viktorék rendezvényein – közölte pénteken Dobrev Klára.

A múlt csütörtökön beszámoltunk arról, hogy az EU-tagországok külügyminiszterei bejelentették, Budapest helyett Brüsszelben tartják nyár végi ülésüket, amelyet hagyományosan egyébként a soros elnökséget ellátó országba szoktak szervezni.

Úgy tudni, az egyeztetésekre azért nem kerülhetett sor a magyar fővárosban, mert az EU vezető diplomatái rendkívül felháborodtak Orbán Viktor „békemisszióján”, amelynek keretében

a magyar nemzetvezető Moszkvába és Pekingbe is ellátogatott, hogy hízelegjen diktátor példaképeinek.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Izzik a levegő Brüsszelben: Egymás után kapja a sallerokat a Putyinnal cimboráló Orbán (+videó)

FRISS: Dobrev Klára elérte, hogy az EP egyik legnagyobb frakciója bojkottálja Orbánt

Valódi Hírek