Infúzióra kell kötni a magyar ipart: Sírhatnak az autógyárak is

A magyar ipar kapcsán közölt friss adatokat a KSH.

Az év első hét hónapjában az ipari termelés 3 százalékkal kisebb volt, mint tavaly.

2024 júliusában az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette pénteken az első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A jelentős eltérést a munkanaphatással korrigált és a nyers adat között az okozza, hogy júliusban kettővel több munkanap volt idén, mint tavaly. Az előző hónaphoz, júniushoz viszonyítva változatlan maradt szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

A második becslés ennél is horrorisztikusabb lehet

A KSH első becslésében annyit közölt, hogy a volumen a 4 legnagyobb súlyú terület közül többek között

a járműgyártásban csökkent.

Emellett a villamos berendezés gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában is csökkenés történt, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában viszont nőtt a termelés volumene – részletezték az MTI-n.

Ilyenkor bizony visszaüt a kormányzati sikersztoriként tálalt, külföldi nagyvállalatok mértéktelen kiszolgálásával megvalósított magyarországi autóipar túlsúlya. A szektor a magyar export körülbelül 20 százalékát, valamint a GDP 5 százalékát teszi ki, és jó ideje zuhanó tendenciában van.

Az év első 7 hónapjában az ipari termelés 3 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában. A júliusi ipari termelés részletes adatait egy hét múlva, szeptember 13-án közli második becslése alapján a KSH.

Az augusztusi második becslés már komoly bajt mutatott

Megírtuk, hogy a KSH adatai szerint 2024 júniusában az ipari termelés volumene 8,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 júniusában.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok (hogy az idősorokat térben és időben is összehasonlíthatóvá tegye – a szerk.) alapján az ipari kibocsátás 0,5 százalékkal nagyobb volt a 2024. májusinál.

Az ipari export volumene 8,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás volumene 11,8 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 14,4, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,7 százalékkal csökkent.

Kapcsolódó: Befutottak a lesújtó KSH-adatok: A padlóra került a magyar ipar

Az akkumulátorok gyártásának volumene is csökkent

A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 31, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 22 százalékkal csökkent.

Még „szerencse”, hogy ilyen visszaesés mellett is egymás hegyén-hátán telepíti a kormány az új akkumulátorgyárakat szerte az országban, bármi áron…

Ennek szomorú példája, hogy hiába áll per alatt a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélye, ők erre fittyet hányva építhetik a harmadik akkumulátorgyárat.

Az átlagkereset alig nőtt, az élelmiszerárak viszont kilőttek

A hivatal mérései szerint 2024 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 642 ezer forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 442 ezer forint volt.

Az átlagfizetés mellett az árak is nőttek, de ezt már nem reklámozza a KSH. Így

  • a liszt ára 38,1 százalékkal
  • a cukoré 13,9 százalékkal
  • az olajé pedig 9 százalékkal

emelkedett júniusról júliusra, miután megszüntette a kormány a kötelező akciókat. Mellesleg 2024 májusában a fogyasztói árak átlagosan 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Az élelmiszerek ára tavaly májushoz képest 1 százalékkal nőtt, ezen belül

  • a cukoré 29,6,
  • a csokoládé és kakaóé 9,8,
  • a gyümölcs- és zöldségléé 9,5,
  • a büféáruké 8,8,
  • a sertéshúsé 8,6,
  • az éttermi étkezésé 8,1,
  • az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6 százalékkal

Kapcsolódó:

Mi lesz ebből? Olyan súlyos adat futott be az állami hivataltól, hogy imádkozhatnak Orbánnál kegyelemért

Valódi Hírek