Érik a balhé: Furcsán magyarázkodik a tárca a rettentően alacsony kormánytisztviselői bérek miatt

A kormánytisztviselők fizetése jellemzően nagyon alacsony, az illetékes tárca mégis a bérek többszöri emeléséről beszél.

Míg az utóbbi 5 évben sorra emelkedtek a vezetői bérek, a ranglétra alján lévő kormány- és köztisztviselők illetményéről rendre elfeledkeznek az illetékesek. A kormánytisztviselők között általános a havi bruttó 320 ezer forint körüli fizetés, és gyakran a 2-3 diplomával rendelkezők keresnek ennyit.

A kormánytisztviselőkre, közszolgálati tisztviselőkre bértábla vonatkozik. Ez a besorolási fokozattól függően az átlagbérnél magasabb, felső határként akár milliós nagyságrendű fizetéseket határoz meg. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint azonban ez a rendszer leginkább arra alkalmas, hogy elfedje, a munkatársak java nettó 210–220 ezer forint körül keres.

Reagált az illetékes tárca

A 24.hu pénteken arról írt, hogy a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium szerint valótlanságot állított a hírportál és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a kormányhivatalokban és járási hivatalokban dolgozó kormánytisztviselők bérezéséről.

„A kormányhivatali munkatársak az elmúlt öt évben háromszor részesültek béremelésben: 2020 márciusában átlagosan – a cafeteria bevezetésével együtt – 18 százalékos, 2022-ben átlag 10 százalékos, míg tavaly júliustól átlagosan 15 százalékos emelés történt.

Így 2020 óta összesen átlagosan csaknem 50 %-os illetményemelés valósult meg a kormányhivataloknál. A kormányhivatalokban dolgozók bruttó átlagbére jelenleg: 510.585 forint”

fogalmaztak.

Ennek kapcsán több reakciót is kapott a hírportál, egyik olvasójuk megjegyezte,

„bruttó 500 ezer már nagy pénznek számít ezen a pályán. Nagyon felháborodtunk azon, hogy a minisztérium 50 százalékos emelést volt képes emlegetni”.

Boros Péterné is reagált a minisztérium közleményére. Mint kifejtette, a tárca által említett, 4 évre lebontott 50 százalékos illetményemelés nem általános bérfejlesztést, hanem bértömegemelést jelöl.

A már említett átlagértéket úgy számolhatták ki, hogy az illetékes tárca által rendelkezésre bocsátott bértömegből a magasabb beosztású munkatársak fizetését évről évre megemelték, a többiekét pedig jellemzően nem – részletezték a hírportálon. Megjegyezték, a rendszerben a vezető beosztású egyének „politikai alkalmazottak”, a jutalmazás „káderszemléletre” épül.

Boros Péterné úgy véli, beszédesebb lenne, ha a tárca a mediánbér-adatokat is közölné, mert akkor kiderülne, hogy a súlyok hova helyeződnek.

Mellesleg a helyzeten sokat javít majd a bérek átláthatóságáról szóló EU-irányelv bevezetése. Azt ugyanis a tagállamok 2026. június 7-ig kötelesek átültetni a jogrendszerükbe.

A 24.hu a téma kapcsán kérdésekkel fordult a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumhoz. Utóbbi közölte,

„az illetményfejlesztésre fordítható, a bértömeg alapján megállapított megemelt forrás elosztására a szakmai képességek, a képzettség, a gyakorlat, valamint a teljesítmény figyelembe vételével – jogszabályi keretek között – a kormányhivatalok és a járási hivatalok saját hatáskörben jogosultak”.

Orbán megemelte az emberei fizetését

Orbán Viktor nemrég úgy döntött, megemeli az emberei bérét. Július 1-jével a miniszterek fizetése némiképp megugrott.

Csák János utódja, az új kulturális és innovációs miniszter, Hankó Balázs „csak” 3,5 millió forintnyi fizetést kap. Ugyanakkor a kiemelt miniszteri bér, amely immár 6,3 millió forintra rúg, meghaladja Orbán 4 millió 771 ezer forintos fizetését is. Azért nem kell félteni a miniszterelnököt, aki 1,7 milliós képviselői tiszteletdíjra is jogosult.

Orbán Viktornak hála az energiaügyekért felelős Lantos Csaba és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fizetése 27 százalékkal emelkedett, az összeg így már több mint 6,3 millió forint. Ők mellesleg korábban 5 millió forint körül kerestek egy hónapban.

A miniszterelnök az államtitkároknak a kedvezett, így az eddigi 2,3 milliós fizetésükből 2,6 millió forintos fizetés lett. Ez 14 százalékos emelést jelent, pontosan annyit, amennyivel az alap miniszteri fizetések is megugrottak.

Kapcsolódó:

Tudják még fokozni: Több talicskányi pénzzel toldotta meg emberei fizetését Orbán Viktor

Valódi Hírek