Videóval: Máris megszólalt Putyin, miután Ukrajna belengette a gáztranzit leállítását

Putyin az orosz gáz szállítása kapcsán nyilatkozott.

Oroszország nem utasítja el a gáz tranzitját Ukrajnán keresztül, ám ha Kijev ezt megtagadja,

Moszkva nem kényszerítheti rá

– közölte Vlagyimir Putyin a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum csütörtökön.

Mint mondta, Oroszországnak és a Gazpromnak is szándékában áll teljesíteni minden kötelezettségét a vevőkkel szemben, akikkel hosszú távú szerződéseket kötöttek. Az orosz elnök emlékeztetett, hogy az ukrajnai tranzitszerződés 2024. december 31-én lejár.

Miről van szó pontosan?

Mint ismert, Volodimir Zelenszkij nemrég bejelentette, hogy Ukrajna nem fogja meghosszabbítani az év végén lejáró gáztranzit-megállapodást Oroszországgal. Az ukrán elnök közölte, a tranzitszerződés lejárta után Ukrajna

az EU-val közösen fog dönteni az orosz gáznak a területén keresztül Európába történő tranzitjáról.

„Ami a más vállalatoktól eredő gáz szállítását illeti, ha továbbra is fennáll az érdeklődés egyes európai kollégáink részéről, akkor az EU-val közösen fogjuk megvizsgálni a kéréseiket”

– tette hozzá Zelenszkij.

Ennek kapcsán Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója augusztus végén azt mondta, január 1-jével Ukrajna leállítja a kőolaj és a gáz Európába irányuló tranzitját az Oroszországi Föderáció területéről.

„Az uniós állásfoglalás szerint meg kell találni a lehetőségeket az olajellátás diverzifikálására és az orosz olaj Ukrajnán keresztüli tranzitjának leállítására. Ugyanez vonatkozik a gázra is”

– fogalmazott.

„De ha egy bizonyos európai ország szükségesnek tartja a kazah vagy az azerbajdzsáni gáz fogadását, készek vagyunk szállítani. Ha van megfelelő logisztika, kérés, szerződés, ahol Ukrajna tranzitszerepét külön meg kell határozni. Ezután beszélhetünk a tranzitról”

– fűzte hozzá.

Kapcsolódó: Ukrajna bejelentette, elindult a visszaszámlálás – a Mol azonnal reagált a fejleményekre (+videó)

Rövidesen azt közölte az ukrán elnöki iroda, hogy Ukrajna a szerződések lejártáig maradéktalanul teljesíti az orosz kőolaj Európába történő tranzitjára vonatkozó kötelezettségeit.

Az ukrán Ukrtransznafta és az orosz Transznyefty vállalat 2019 decemberében írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében meghosszabbították az orosz kőolaj Ukrajnán keresztüli tranzitját 2020. január 1-jétől újabb 10 évre.

A megállapodást Zágrábban egy nemzetközi energetikai konferencia keretében írta alá Mikola Havrilenko, az Ukrtransznafta akkori vezérigazgatója és Szergej Andronov, az orosz vállalat alelnöke.

Videófelvétel a Keleti Gazdasági Forumról, ahol Putyin az orosz gáz szállításáról is szót ejtett:

(infostart.hu/MTI/WION/YouTube/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Fordulat: Váratlan bejelentést tett Ukrajna a kőolajszállításról

Valódi Hírek