Bayer Zsolt sírva könyörög a receptért: Pokol Béla súlyos kijelentéseivel sokkolta a közéletet

A cigányság miatt alacsony a magyarok IQ-ja – véli Pokol Béla.

Pokol Béla hangot adott különös nézeteinek

Pokol Béla politológus, „alkotmányjogász” 2011-től egészen 2023 szeptemberéig volt az Alkotmánybíróság tagja, azóta leginkább pedig a ChatGPT-vel játszadozik vagy a Facebookon múlatja az időt.

Kiderült, miért alacsony a magyarok IQ-ja?

A korábbi – március 15-én Magyar Érdemrenddel kitüntetett – alkotmánybíró újabban arról értekezett írásában, hogy véleménye szerint

a cigányság miatt alacsony a magyarok átlagos IQ-ja (intelligenciahányadosa a szerk.).

„Ilyen okosak vagyunk. És ha stimmel a cigányság indiai származása, akkor az onnan magukkal hozott (sic!!!) 82-es IQ

a mi 99-es összes IQ-átlagunk csökkentését létrehozva

– egymilliós létszámukkal számolva – még ezzel a csökkentéssel sem rossz”

– tudatta közösségi oldalán Pokol.

(Pokol Béla/Facebook)

Az intelligenciának 10 különböző fajtáját különítik el

Az alkotmányjogász mindezzel két, a 2000-es évek elején megjelent kutatás eredményét „mutatta be”, amelyek az egyes országok átlagos intelligenciahányadosával próbálták meg szemléltetni a gazdasági növekedés és fejlettség mértékét. Pokol posztjából az is kiderült, hogy az adatokat a ChatGPT-től kapta meg.

Vagyis az adatok hitelessége finoman szólva is megkérdőjelezhető. Úgy látszik, Pokol Béla figyelmét az is elkerülte – ezért jelezzük –, hogy az intelligenciát nem csak az IQ-val mérik. Az érzelmi intelligencián túl beszélhetünk többek között

  • nyelvi,
  • vizuális és térbeli,
  • logikai és matematikai,
  • mozgási,
  • zenei,
  • interperszonális (egyének közötti a szerk.)
  • vagy metakognitív (az egyén saját tudására vonatkozó ismeretei a szerk.) intelligenciáról.

Az intelligenciának 10 különböző típusát tartják nyilván, ezekből az IQ-teszt kizárólag a szellemi teljesítményt méri – bár feltételezzük, Pokol Bélának ez az értéke (is) meglehetősen alacsony lehet, ha volt alkotmánybíróként ilyesmiket ír a közösségi oldalára.

Pokol érvelése amellett, hogy rasszista, azt próbálja meg sugallni, hogy „a magyarok” intelligenciaszintje magasabb az átlagnál. Szerinte a milliósra becsült cigányság az, ami csökkenti a magyarok átlagát, mivel több európai országban az átlag IQ 99 körüli, nálunk viszont alacsonyabb ennél. Állítást pedig arra a tudományt nélkülöző fikciójára alapozza, hogy mivel India átlagos IQ-szintje 82, akkor az Indiából származó cigányságé is hasonló lehet.

Az esettel kapcsolatban 444.hu arról írt, hogy a kérdéses kutatásokat és szerzőiket – Richard Lynnt és Tatu Vanhanent – széles körben kritizálták, amiért a társadalmi, gazdasági és politikai tényezőket figyelmen kívül hagyva,

az intelligenciaszinttel próbálják magyarázni egy ország gazdasági sikerét.

A kritikák szerint az IQ-tesztek eredményei és azok országos átlaga valójában inkább a középosztály méretét tükrözik, amely szorosan összefügg az adott ország ipari és gazdasági fejlettségével. Az IQ-szint tehát inkább következménye, semmint oka a gazdasági fejlődésnek, és semmiképpen nem természetes, etnikai hovatartozáshoz kötött adottság.

Valódi Hírek