Mi a frász folyik itt? Úgy lopták az EU-s pénzt, hogy ez már a hatóságnak is sok volt

Ez már az Integritás Hatóságnak is sok volt.

Az Integritás Hatóság is vizsgálódni kezdett, miután kiderült, hogy Tolnán két kamu „gyümölcsfeldolgozó” is épült egymás mellé, ráadásul EU-s forrásból – írta meg Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

A gyümölcsfeldolgozás az évtized olajszőkítése

Már az Integritás Hatóság emberei sem mehetnek el amellett a tény mellett, hogy lassan minden bokorban épül egy „gyümölcsfeldolgozó”. Ezek az üzemek sosem láttak gyümölcsöt, ám EU-s forrást annál inkább.

Hadházy Ákos Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük alább:

„Bevallom, elnéztem, de szerencsére az Integritás Hatóság kiderítette: TOLNÁN NEM EGY, HANEM KETTŐ KAMU »GYÜMÖLCSFELDOLGOZÓ« IS ÉPÜLT EGYMÁS MELLÉ. Az Integritás Hatóság zárójelentése is igazolta, amit korábban többször bemutattam: a »gyümölcsfeldolgozás« lassan olyan bűnelkövetési mód, mint az olajozás volt a kilencvenes években.

Az elmúlt időszakban egy sor olyan »gyümölcsfeldolgozót« mutattam be, ahol sok százmillió forintos EU-s támogatásokat dobáltak rendszerint olyan cégeknek, amelyeknek soha semmi közük nem volt ehhez az üzlethez.

Az eredmény pont az lett, mit ami várható volt: felépültek – méregdrágán – az üzemcsarnokok, de soha egy kiló almát nem aszaltak meg ott, vagy egy nyamvadt dunsztos üveget sem töltöttek meg befőttel.
Tavaly Tolnán is bemutattam egy ilyen, pesti építőipari cég által létesített fél milliárdos »gyümölcsfeldolgozót«.

Nem is egy, rögtön két üzem épült egymás mellé

Ezután az Integritás Hatóság viszont kiderítette, hogy nem csak egyet, hanem EGYMÁS MELLÉ RÖGTÖN KETTŐT IS ÉPÍTETTEK – ugyanazok a tulajdonosok, ugyanarra a helyre, ugyanazokkal a kivitelezőkkel (eltérő árakon), csak két különböző cég nevén…

Csak annyi történt, hogy amikor én a helyszínen jártam, a második csarnok előtt még nem volt kint a tábla, aztán – gondolom a vizsgálat miatt – lett.

A hatóság – igaz, nem túl részletes – közleménye további elképesztő részletekről is beszámol, ami egyrészt dicséri a hatóság munkáját, másrészt bemutatja azt is, mennyire kevés a hatáskörük. A jelentés és a tények alapján ugyanis egyértelmű, hogy KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁSRÓL van szó – azonban a hatóság nem ügyészség, így nem tud vádat emelni.

A munkájuk eredménye: »A fentiek kivizsgálására az Integritás Hatóság szabálytalansági eljárások lefolytatására kötelezte az irányító hatóságot«.

Ennek eredményét még nem tudjuk, nyilván attól függ, hogy a tulajdonos melyik fideszessel van jóban, vagy melyiküket fizették le. De biztosan van kapocs, mert enélkül nem dobtak volna hozzá több mint egy milliárd forintnyi ellopható pénzt.

Az Integritás Hatóság csak nyomozhat, vádat nem emelhet

De ha a »szabálytalansági eljárást« le is folytatta a hatóság, vádemelés nem lesz belőle, az meg egészen biztosan nem derül ki, melyik fideszes szólt oda, hogy kapják meg a pénzt. Ha lesz kapacitás rá, talán érdemes feljelentést tenni, de inkább nem: nem hiszem, hogy újabb példa kell még az ügyészség elfogultságára.

Mint ahogyan nem tudom, hány példa kell még annak bizonyítására, hogy addig egy kanyi eurocentet sem szabad ennek a szerencsétlen országnak adni, amíg nem lépünk be az Európai Ügyészségbe és amíg a szabadon ellopható pénzek csak a rendszer kegyeltjeinek a kifizetésére valók.

Az IH közleménye >>ITT<<.”

(Hadházy Ákos / Facebook)

Valódi Hírek