Mászáros Lőrinc könyörögni fog a receptért: Kiderült, ki az a magyar vállalkozó, aki nála is gazdagabb

Leleplezték, ki a rejtélyes magyar üzletember, aki 15-ször gazdagabb lehet Mészáros Lőrincnél.

Egy bűnügyi portál úgy tudja, az érintett férfi összefüggésbe hozható bizonyos gazdasági bűncselekményekkel is, és a hozzá kapcsolódó brazil államkötvények is gyanúra adnak okot. A Privát Kopó szerint a részvényes cégeinek bevételei, kiadásai, és az eddig fellelhető információk szerint alkalmazottai sincsenek.

T. János, a rejtélyes „vállalkozó”

T. János, a két céggel is rendelkező részvényes vállalkozó csaknem

13,5 ezer milliárd forintnyi vagyont

halmozott fel a vállalataiban. A portál szerint ha dollárra átszámítjuk az összeget,

a világ 36. leggazdagabb embere lehetne.

A Második Reformkor elnöke, Vona Gábor a NAV-nál érdeklődött is az esetről.

A 66 éves, éppen máltai lakcímről üzletelő vállalkozó brazil államkötvényekben birtokolja ezt a hatalmas összeget. A kötvények lejárta a portálon megjelent dokumentumok szerint 2036.09.30. A dúsgazdag vállalkozó, akinek több cége is felszámolásra került már, a ’90-es években indult a VIII. kerületből.

Két társaságában, a Donor Zrt-ben, valamint a Brasil Zrt-ben egy-egy darab brazil államkötvény hever, azok a cégek jegyzett tőkéjét képezik. Együttes értékük 13 ezer 500 milliárd forint – írta a bűnügyi portál. Megjegyezték, hogy Mészáros Lőrinc vagyonát „A 100 leggazdagabb magyar” legutóbbi kiadványában 990 milliárd forintra becsülték, továbbá a rangsorban szereplő összes magyar milliárdos együttes vagyona is csupán 9064 milliárd forint volt.

Megvan az egykori tulajdonos is

Megírtuk, hogy Cinkotán él a Donor Zrt. egykori tulajdonosa, aki ma is a cég kézbesítési megbízottja. T. György egy ottani lakóparkban él(het).

„T. György amúgy a Donor Zrt.-t pár nappal az alapítás után eladta T. Jánosnak, egy máltai címmel rendelkező üzletembernek”

– fejtette ki Hadházy Ákos a közösségi oldalán.

Beszámoltunk arról, hogy az ismeretlen vállalkozó Mészáros Lőrincet is zsebre vághatná, a Donor Zrt. gigantikus tőkével rendelkezik. A korábban teljesen ismeretlen cég a tavalyi beszámoló szerint

2023 végén 6534 milliárd forintnyi tőkével rendelkezett.

A céget 2023. november végén alapították, és egy zuglói ikerház egyik felébe van bejegyezve az M3-as bevezetője mellett.

Bevételei, kiadásai, sőt, a jelek szerint alkalmazottai sincsenek.

A cégbírósághoz leadott iratok szerint a vállalatban az egyedüli tulajdonos tavaly december 19-én 4532 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre. A négybillió-ötszázharminckétmilliárd-tizenötmillió forintos összeg (sic!) a vállalat alapító okiratában betűvel kiírva is szerepel, tehát nem nyomdahibáról van szó.

A beszámolók szerint sokakat átvert

A portál szerint az egyik volt közeli munkatársa azt mondta T. Jánosról, hogy:

„a Komplex Ipari és Szolgáltató Szövetkezet elnökeként a 80-as és a 90-es években

ott vert át és rövidített meg bennünket, ahol csak bírt.

A takarítók egyszer majdnem megverték. Abszolút gátlástalan, morálisan teljesen leépült figurának tartottuk. A 90-es évek közepén kaptuk az infót, hogy bűnözőknek könyvel”.

A Privát Kopó azt írta, hogy T. János ezután a kétezres években valószínűleg Guineában élt. Megemlítik hogy

„ugyanebben az időszakban – a 2014 márciusában furcsa körülmények között elhunyt – Welsz Tamás Bissau-Guinea, Guinea, Szenegál, és Gambia hivatalos irataival üzletelt”.

A bűnügyi portál egyik forrása azt mondta, hogy T. János jó kapcsolatot ápolt Welsz Tamással, így rajta keresztül juthatott guineai papírokhoz.

Egy ügyben el is ítélték

A Privát Kopó szerint azonban T. János már a kétezres évek előtt belekeveredett egy bűnügybe, az Andráskó-perbe. Az 1998-as perben ötödrendű vádlottként állt bíróság elé, a vád szerint gazdasági bűncselekmények elkövetése miatt. A perben 2003-ban született ítélet, ahol az elsőrendű vádlottat, Andráskó Józsefet – aki a portál részletezése szerint Nikolits István titokminiszter kampányfőnöke volt – 3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, míg T. János 2 év felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Valódi Hírek